*Nettavisen* Nyheter.

Kreftmedisiner dyrere

Kreftmedisiner øker mest i pris av alle medisiner på markedet. Kreftforeningen frykter at dette forverrer situasjonen til kreftsyke.

Kreftforeningen frykter at prisøkningen på kreftmedisiner vil ramme pasientene.

- Av den viktigste typen kreftlegemidler ble det i fjor solgt for nesten 600 millioner. Det er over 100 millioner mer enn året før, sier presseansvarlig Astrid Bismo til Kanal24.

I en fersk statistikk kommer det frem at nordmenn i fjor brukte 16,5 milliarder kroner på legemidler. Direktør i Apotekforeningen, Oddbjørn Tysnes, bekrefter at kreftmedisiner drar tallet opp.

Moderne kreftmedisiner er dyre fordi det ofte dreier seg om biologiske medisiner som har høye utviklingskostnader. Kreftforeningen krever nå at økonomiske ansvarsforhold blir avklart.

- Det er viktig at det kommer frem hva som er konsekvensen og hvilket ansvar det offentlige tar, og hvilket ansvar pasientene selv må bære, sier Astrid Bismo.

Den Norske Lægeforening mener det offentlige har et ansvar når det gjelder kreftpasienter og økonomi.

- Finansieringsordningene må vi få på plass. Det kan ikke være noe tak for det enkelte menneske i forhold til behandling. Det må være faglige retningslinjer som styrer dette, sier president Torunn Janbu.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.