Kreftpasient ikke innkalt til kontroll

Foto: (Finnmarken / Kåre M. Hansen)

Ti år etter har pasienten fått påvist kreft.

27.01.10 20:42

Kirkenes sykehus er innklaget til Fylkeslegen i Finnmark, etter ikke å ha innkalt en pasient til kontroll etter et operativt inngrep. Det skriver finnmarken.no.

I 1999 fikk pasienten påvist polypper på tykktarmen.

Disse ble fjernet, men legen ved Kirkenes sykehus ga samtidig beskjed om at pasienten ville bli innkalt til nødvendig kontroll påfølgende år, og til jevnlige kontroller etter dette, dersom det ble ansett som nødvendig.

Dette skal også ha blitt ført inn i journalen til pasienten.

Den første innkallingen kom aldri, og ti år senere har pasienten utviklet kreft.

- Fatal svikt
Da pasienten selv oppsøkte sykehuset for en konsultasjon rett før jul i fjor, ble det påvist svulstdannelse i tykktarmen. Da bemerket sykehuslegen, ifølge pasientens nærmeste pårørende, følgende overfor pasienten.

«Du skulle ha vært innkalt til kontroll tidligere».

Finnmarken har vært i kontakt med pasientens nærmeste pårørende. Verken pasienten eller de pårørende ønsker å stå fram med navn. Ifølge dem er det hele systemet som har sviktet i denne saken.

- Vi kan bare konstatere at N.N (pasienten) ikke har blitt fulgt opp. Dette skjedde som følge av en fatal svikt i rutinene til Kirkenes sykehus og dermed også rutinene til helseforetaket, sier pasientens pårørende, som drar paralleller til sykehusskandalen ved Asker og Bærum sykehus, til avisen.

Kan få rettslig etterspill
Der kan flere hundre pasienter ha blitt satt i fare, fordi de ikke har blitt innkalt til behandling eller kontroll i tide.

Les: - Dette er skummelt og farlige greier

Les: Politianmelder sykehuset

Les: 3.700 pasientjournaler skal granskes

- Det er helt på trynet, for å si det rett ut, at dette ikke har blitt oppdaget tidligere gjennom helseforetakets egne interne rutiner. Internkontrollen fungerer ikke. Derfor mener jeg at dette er en systemsvikt, som kan sammenlignes med skandalen i Asker, sier den pårørende til finnmarken.no.

- Det skal ikke være slik at pasientene selv må overvåke når de skal inn til kontroll, sier den pårørende, som varsler at saken kan få et rettslig etterspill.

Pasienten har meldt saken inn for Norsk Pasientskadeerstatning, og bedt om en vurdering.

Flere nyheter fra Finnmark kan du lese her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag