*Nettavisen* Nyheter.

Kreftregisteret: - Føler oss ikke misbrukt

Direktør Frøydis Langmark i Kreftregisteret er ikke sint etter at skandaleforskeren diktet opp falske data fra hennes register. - Det er mest trist.

14.01.06 20:47

Med oppdiktede data fra blant andre det norske Kreftregisteret klarte den norske forskeren å få internasjonal oppmerksomhet. Kreftregisteret er unikt i verdenssammenheng. Organisasjonen fører detaljerte data over kreftsyke nordmenn og har svært strenge kontrollrutiner ved bruk av informasjon herfra.

Fredag ble det kjent at en svært anerkjent og fremstående forsker ved Radiumhospitalet hadde fabrikkert data i en rapport han fikk på trykk i prestisjejournalen «The Lancet». Forskeren nyter stor respekt internasjonalt og fikk for to år siden nærmere 70 millioner kroner av USAs National Cancer Insitute til forskning.

- Ingen aggresjon
I artikkelen hevder han at datagrunnlaget blant annet stammer fra Kreftregisteret. Men bløffen ble oppdaget.

- Det er helt innlysende for oss at dataene ikke kommer fra Kreftregisteret. Vi har lett med lys og lykte for å finne ut om dataene faktisk kunne stamme fra noen av de tunge institusjonene, som Kreftregisteret eller Folkehelseinstituttet, men har funnet at det er umulig, sier direktør ved Kreftregisteret Frøydis Langmark til TV 2 Nettavisen.

- Føler dere at dere er misbrukt?

- I praksis er vi ikke det ettersom det i realiteten ikke er brukt data fra oss. Men det er klart at alle som er involvert, sikkert med en viss rett kan kalle seg misbrukt. Men vi klarer ikke å opparbeide oss noen aggresjon overfor ham. Og vi klarer ikke å føle oss misbrukt, sier Langmark.

- Et enormt fall
Direktøren sier til TV 2 Nettavisen at avsløringene av forskeren først og fremst er trist.

- Dette er en sak som er uforståelig og ekstremt utenkelig. Jeg kan ikke tenke meg hva som har satt dette i gang. Jeg ser på dette som at forskeren har mistet dømmekraften i denne sammenheng, sier Langmark.

Hun sier det er trist at tidsskriftet, samt forskerens medforfattere trolig har handlet i god tro.

- Dette er så unødvendig. Det er et enormt fall for en person som har en så høy posisjon, sier Langmark.

- Må være første gang
Direktør Langmark ved Kreftregisteret tror på sin side at fabrikkeringen av de falske dataene må være et enkelttilfelle.

- Artikkelen han fikk gjengitt er utenfor hans vanlige fagområde. Derfor tror jeg dette må være en enkeltstående sak i hans sammenheng. Han har benyttet seg av metoder han vanligvis ikke bruker og må ha vært veldig uvitende om dette forskningsfeltet. For oss som er midt oppi dette, vet at vi at man ikke gjøre slikt, da det er så gjennomskuelig, sier Langmark.

Det var professor i medisin ved NTNU, Lars Vatten, som oppdaget jukset. Han har fortalt til TV 2 Nettavisen at det tok ham kun fem minutter å se at noe måtte være alvorlig feil.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.