I rapporten «Kreft i Norge – hvor mange tilfeller kan forebygges?» har forskerne sett på kreftformene der det er en kjent og sterk sammenheng mellom risikofaktorer og kreftutvikling. Det er kreft som knyttes til røyking, alkohol, overvekt og fedme, kosthold, mangelfull fysisk aktivitet og UV-stråling – soling.

Disse tilfellene utgjorde 20.000 av de 35.000 krefttilfellene i fjor, opplyser Kreftregisteret. I rapporten framgår det at 13.000 av krefttilfeller kunne vært unngått. Det gjelder imidlertid i en «urealistisk og ideell verden» hvor ingen er eksponert for røyk, ingen blir solbrent og ingen drikker alkohol.

Forsker Trude Eid Robsahm sier til TV 2 at et mer realistisk mål kanskje kunne vært å forebygge halvparten av disse 13.000 tilfellene.

– Det sier noe om potensialet for å forebygge, hvis vi kan gjøre noe med våre levevaner. Dette er stort sett faktorer som vi kan være med å påvirke, sier Robsahm.

Risikoen er høyest ved røyking og UV-eksponering. Hudkreft har økt mer enn andre kreftformer i Norge. Det overrasker forskerne.

– Fra å være en av de sjeldne, har det blitt en av de store. Det er veldig bekymringsfullt, sier Eid Robsahm.

Rådene lyder som følger:

– For det første kan vi aldri begynne å røyke, for det andre bør vi aldri gå i et solarium. Vi må bli solbrent så få ganger vi klarer i løpet av livet. Vi må være fysisk aktive, vi må tenke på hva vi putter i munnen og vi må passe på alkoholinntaket.

(©NTB)