Kreftsyke fryser sæden

Stadig flere bergensere velger å sette innskudd på spermbanken når de får kreft.

31.03.08 10:00

(iBergen.no) I løpet av spermbiobankens toårige eksistens på Haukeland universitetssykehus har til sammen 70 menn benyttet seg av tilbudet. I 2008 alene vil anslagsvis 80 menn bli nye kunder i banken.

Tilbudet gis til menn som rammes av kreft eller andre sykdommer som kan vanskeliggjøre et framtidig farskap. Halvparten av mennene med nedfrosset sæd har testikkelkreft, skriver Helse Bergen i en pressemelding.

Så snart som mulig etter at diagnosen er stilt vil pasienten måtte ta stilling til om han ønsker sædnedfrysing, før behandlingen starter.

- Det er ikke alltid enkelt for mennene å prestere. Noen får kanskje stilt ein kreftdiagnose i det ene øyeblikket for så i neste bli bedt om å komme med en prøve. Vi må derfor, så langt det er mulig, legge til rette for dem, sier Siren Skrede, som er sjefsingeniør ved fertilitetsseksjonen på Kvinneklinikken ved Haukeland Universitetssjukehus.

Rundt halvparten av pasientene takker ja til tilbudet, men bare sju prosent benytter seg av det nedfrosne materialet. En norsk studie viser at 20 år etter behandling har 47 prosent av dem som frosset ned sæden blitt far på naturlig vis.

Foreløpig er det ingen av pasientene ved spermbiobanken på Haukeland som har benyttet innskuddet sitt til fertilisering.

Les flere nyheter på iBergen.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag