*Nettavisen* Nyheter.

Krekar-forsvarer: - Stoler ikke på en regjering som har sagt seg villig til å bryte menneske-rettighetene for å få ham sendt ut

I RETTEN IGJEN: Mulla Krekar møtte for 57. gang i en norsk rettssal. Han nektet straffskyld for terroranklagene fra italiensk politi. Han ble begjært varetektsfengslet i åtte nye dager. Foto: NTB Scanpix

PST bekrefter at de har mottatt en kopi av utleveringsbegjæringen fra Italia. - Prosessen er i gang, sier politiadvokat Signe Kathrine Aalling.

05.01.18 20:43

I dag begjærte Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mulla Krekar varetektsfengslet i åtte dager.

Klikk på bildet for å forstørre.

Brynjar Meling forsvarer Krekar. Foto: NTB Scanpix

Det er da fristen fra italienske myndigheter går ut for å begjære ham utlevert. Begjæringen kommer etter at italienske myndigheter har siktet ham for planlegging av terror.

Her kan du tipse Nettavisens journalist på mail, eller ringe 02060.

Meling: - Har ikke sett noen bevis

Krekar har hele tiden nektet straffskyld, og begjærte seg løslatt i Oslo tingrett i formiddag. Italiensk politi mener at organisasjonen Rawti Shax er en terrororganisasjon

- Jeg har ikke sett noen bevis på at det er et terrornettverk. Det er en ideologisk plattform som skal bli en kurdisk bevegelse. Den har ikke noen norsk, europeisk eller internasjonal agenda, sier Krekars forsvarer Brynjar Meling til Nettavisen.

Ifølge Meling er det til syvende og sist Justisdepartementet som avgjøre om Krekar skal sendes ut. Italiensk politi har begjært Krekar utlevert etter utleveringslovens § 20.

Klikk på bildet for å forstørre.

Straffesaksdokumenter i Krekar-saken. Foto: Faksimile

- Tvangsmidler kan brukes

I loven heter det blant annet:

«Når en person i fremmed stat er siktet, tiltalt eller domfelt for en straffbar handling som kan begrunne utlevering etter denne lov, kan tvangsmidler etter straffeprosessloven kapitler 14, 15, 15 a, 15 b, 16, 16 a og 16 b anvendes overfor ham (...).»

- Dette er et politisk spill. Det betyr utrolig mye for den sittende regjeringen, særlig for Fremskrittspartiet (Frp) å få oppfylt valgløftene, sier Meling.

Han viser også til at Frp-leder, og finansminister, Siv Jensen, tidligere har uttalt at hun er villig til å bryte menneskerettighetene for å få sendt ut Krekar, noe et flertall av Frp-grasroten også mener.

- Når vi har en partileder som har diskvalifisert seg selv ved å si at hun er villig til å bryte menneskerettighetene for å bli kvitt mulla Krekar, så påhviler det et særlig ansvar på domstolene for å sørge for at en urett ikke blir begått, sier Meling.

Klikk på bildet for å forstørre.

Signe Katrine Aaling fra PST i Oslo Tingrett. Foto: NTB Scanpix

PST: - Prosessen er i gang

I retten kom det frem at PST har mottatt en kopi av en utleveringsbegjæring for Krekar. Dette ble Meling kjent med sent i går kveld.

- Prosessen er i gang, men vi venter fortsatt på originalen, og at begjæringen skal oversettes til norsk, sier Signe Kathrine Aalling til Nettavisen.

Hun forsikrer om at PST ikke er blitt instruert av justisminister Anders Anundsen (Frp) eller andre politikere.

- PST lar seg ikke instruere av noen, slår hun fast til Nettavisen.

Fristen for å begjære Krekar utlevert til Italia går ut neste fredag. I første omgang skal Oslo tingrett behandle begjæringen og påse at vilkårene for utlevering er oppfylt.

Deretter er det Justisdepartementet som fatter den endelige beslutningen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag