Gå til sidens hovedinnhold

- Krekar kan dømmes for terror i Italia

Kan få dom selv om han ikke møter i retten.

Onsdag denne uken ble det kjent at italienske myndigheter ikke ønsker å få Krekar utlevert til Italia i forbindelse med at han er siktet for terror.

Krekar er sammen med en norsk statsborger, og en iraker boende i Norge, siktet for terrorvirksomhet i Italia. Alle har hele tiden nektet straffskyld, og i fjor november ble Krekar og irakeren begjært utlevert til Italia. Oslo tingrett mottok utleveringsbegjæringen i januar i år.

En rettssak er berammet i Trento i Nord-Italia 13. mars neste år. Etter det Nettavisen har fått kjennskap til er Krekar fortsatt under etterforskning av italiensk spesialpoliti, Carabinieri ROS.

Les også: - Krekar ville sette fyr på Stortinget

Nettavisen har vært i kontakt med personer med kjennskap til etterforskningen i Italia, de opplyser at rettssaken fortsatt er berammet, og at det tas sikte på å tiltale Krekar, den norsk statsborgeren og irakeren som befinner seg i Norge. Det er ventet at alle tiltales for terrorvirksomhet.

Prestisjesak i Italia

Nettavisen får også opplyst at det saken er en prestisjesak for påtalemyndigheten i Roma, og at det har skapt irritasjon at flere personer i det angivelige terrornettverket ble løslatt etter behandling av domstolen i Trento.

Les også: Solberg vil samarbeide med Italia om Krekar-saken

Her kan du tipse Nettavisens journalist på mail eller ring 02060. Vi kan legge til rette for kryptert kommunikasjon dersom ønskelig.

I Italia kan personer som ikke møter i retten likevel dømmes for alvorlig kriminalitet. De dømmes da «in absentia» (i fraværet til). I tillegg ventes det at tre britiske statsborgere tiltales, men myndighetene i England har nektet å utlevere disse til Italia.

- Vi får avvente om det er det som kommer til å skje, er alt Krekars faste forsvarer Brynjar Meling sier til Nettavisen.

Les også: Krekar kan bli værende i Norge til 2022

- Kan dømmes

Påtaleleder i Det nasjonale statsadvokatembetet (NAST), Jan Fredrik Glent, har ikke hørt annet enn at straffesaken fortsatt er berammet.

- Det er blant annet slike ting vi holder på å få klarhet i, men vi har ikke mottatt noen opplysninger om at saken er henlagt, sier han til Nettavisen.

- I Italia kan folk dømmes «in absentia», og vi har ikke fått beskjed om at straffesaken er avlyst eller stoppet.

Selv om Krekar skulle bli dømt i den italienske domsstolen er det uklart om han da kan utleveres til Italia.

Høyesterett i Norge har ennå ikke tatt stilling til om mannen som ikke er norsk statsborger skal utleveres til Italia. Den saken kan bli avgjort neste uke, får Nettavisen opplyst. Den norske statsborgeren kan ikke utleveres fra norske myndigheter.

Det har ikke lykkes for Nettavisen å få en kommentar fra Carabinieri ROS torsdag.

I italienske straffesaksdokumenter Nettavisen har fått tilgang til går det frem at italiensk politi, ved hjelp av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i Norge, blant annet har avlyttet Krekar da han sonet en trusseldom i Kongsvinger fengsel.

Han ble løslatt fra fengsel etter å ha sonet den dommen i januar 2014.

- Krekar skal ha ledet terrornettverk

Det går også frem at det har vært en omfattende etterforskning av over 20 personer i flere land i Europa. Ifølge dokumentene mener italiensk politi at Krekar har vært leder for det angivelige internasjonale terrornettverket Rawti Shax.

Italiensk politi hevder også at Krekar skal ha hyllet øksedrapet av den britiske soldaten Lee Rigby, som ble drept på åpen gate i London i mai 2013.

Det er ennå uklart hva som skjer med den norske statsborgeren som ikke kan utleveres til Italia. Han er ikke siktet for terrorvirksomhet her i Norge.

- Det er noe vi skal ta stilling til, sier påtaleleder Glent i NAST til Nettavisen.

Tar ikke selvkritikk

Onsdag fikk Nettavisen tilgang til en oversatt versjon av kjennelsen fra Trento som sier at Krekar skal løslates fra varetektsfengsling. Den er datert 3. mars i år.

Norske påtalemyndigheter sjekket at de hadde tolket innholdet riktig opp mot sitt kontaktledd i Eurojust i Haag.

- Vi føler ikke vi har gjort noe galt og tar ikke noe selvkritikk. Jeg ser ikke hva vi kunne gjort annerledes. Vi tolket beslutningen som et tilbakekall av varetektsfengslingen, og fikk dette bekreftet av Eurojust.

- Vi fikk ikke noen beskjed om at utleveringsbegjæringen var trukket tilbake i den perioden. Så meldingen kom overraskende på oss, sier Glent til Nettavisen.

Krekar-advokat Meling opplyser til Nettavisen at han først mottok beslutningen fra Trento, datert 3, mars, onsdag. Altså samme dag som Nettavisen.

HTML EMBED
embedNAvideo("m50OIQ58x5pqItvK0ig4Rg", false)
Reklame

Slik får du kajakk til en tidel av vanlig pris

Kommentarer til denne saken