RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Krekar kan utvises

Foto: Ole Peder Giæver
Sist oppdatert:
Mullaen kan utvises og må betale staten 290 000 kroner. Les dommen her.

Det er resultatet etter at Borgarting lagmannsrett har avsagt dom i saken.

- Lagmannsretten er etter dette kommet til at utlendingsnemndas vedtak om utvisning av Ahmad Faraj, fordi utvisning er nødvendig av hensyn til rikets sikkerhet, ikke er ugyldig. Vedtaket er utformet slik at utvisning på grunn av hensynet til rikets sikkerhet er et selvstendig utvisningsgrunnlag, heter det i dommen.

Les hele dommen her

Nederlaget i lagmannsretten betyr at Krekar må ut med 290.000 kroner. Ifølge dommen er 280.000 kroner til dekke av salær for advokatugifter Arbeids- og inkluderingsdepartementet har hatt i saken.

Krekars advokat, Arvid Sjødin, kan ikke si om de vil anke dommen.

- Jeg har ikke lest dommen, og kan derfor ikke si om det er grunnlag for å anke. Det vil jeg i så fall vurdere i samråd med klienten, sier Sjødin til Nettavisen.

Tidligere kommunalminister Erna Solberg er lettet over dommen.

- Tilknytning til al-Qaida
Fra dommen fremgår det også at Krekar ansees å ha forbindelse til al-Qaida. I anførselen fra staten, ved Arbeids- og inkluderingsdepartementet, heter det:

«Ahmad Faraj må anses å ha en tilknytning til al Qaida, Osama bin Laden og Abu Musab al-Zarqawi. Når det gjelder al-Zarqawi, vises det til den ”nekrolog” Ahmad Faraj skrev etter al-Zarqawis død. Videre er det sterke indikasjoner på at Ahmad Faraj fortsatt har innflytelse på Ansar al-Islam og fraksjoner sprunget ut av Ansar al-Islam.»

Mister reisedokument
Selv om Krekar nå kan utvises, vil det ikke kunne skje med det første. Borgarting skriver dette om utvisningen:

«Det er på det rene at vedtaket på det nåværende tidspunkt ikke vil bli effektuert, idet forholdene i Irak anses av en slik karakter at han av hensyn til Norges folkerettslige forpliktelser ikke kan returneres dit. Vedtaket innebærer imidlertid at Ahmad Farajs arbeidstillatelse, oppholdstillatelse og bosettingstillatelse opphører, jf. utlendingsforskriften § 122. Han vil heller ikke ha norske reisedokument. Disse forhold innebærer at Ahmad Faraj får begrensede utfoldelsesmuligheter i Norge, og han vil i mangel av reisedokument ikke kunne reise utenlands».

- Krekar er ekstrem islamist
Det var tidligere statsråd Erna Solberg (H) besluttet i 2003 å utvise Krekar fra Norge, på grunn av hensynet til rikets sikkerhet. Solberg hadde fått hemmelig informasjon om Krekar fra Politiets Sikkerhetstjeneste (PST).

PST-sjef Jørn Holme sa under rettsaken at Krekar utgjør vel så stor risiko for rikets sikkerhet som da våren 2005, da det ble bestemt at han skulle utvises fra Norge.

- Krekar gir uttrykk for at han er en ekstrem islamist og at han støtter bruk av vold som virkemiddel, sa Holme til NRK for noen uker siden.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere