Gå til sidens hovedinnhold

Krekar kledd naken - fryktet tegninger

Islamisten Krekar ble ransaket av sikkerhetshensyn, men bildene de kunne frykte lå åpent tilgjengelig på nett.

I fjor ble Krekar pågrepet av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) sammen med to andre menn bosatt i Norge.

Alle tre ble siktet for terrorvirksomhet av italienske myndigheter, men har nektet straffskyld.

Italia har begjært Krekar og en 42-åring utlevert, mens den tredje mannen, en 39-åring, som er norsk statsborger, risikerer straffeforfølgelse her i Norge på et senere tidspunkt.

Her kan du tipse Nettavisens journalist på mail, eller ring 02060. Vi kan legge til rette for kryptert kommunikasjon dersom ønskelig.

Sonet under høy sikkerhet

Torsdag startet Oslo tingrett behandlingen av utleveringsbegjæringen, her kom det blant annet frem at PST utførte romavlytting av islamisten som var underlagt strenge sikkerhetstiltakt da han sonet en trusseldom i Kongsvinger fengsel. Blant annet ble det gjennomført hyppige nakenransakinger, i tillegg til besøk gjennom glassvegg.

I retten forklarte Krekars forsvarer Brynjar Meling at fengselsbetjentene i fengselet, fryktet at han skulle ta med seg tegninger og skisser, som han selv kunne ha laget, og vise dem til besøkende, enkelte av dem gjennom glassvegg.

- Krekar synes behandlingen han fikk i fengselet var svært krenkende. Svært, svært krenkende. Og helt unødvendig, sier Meling til Nettavisen.

- Med fare for å latterliggjøre fengselet, men argumentet med at de strippet ham fordi han muligens kunne ha tegninger av fengslet faller på sin egen urimelighet. Spesielt når det finnes flere bilder lett tilgjengelig hvor man ser fengselet rett ovenfra.

Bilder tilgjengelig på nett

Enkle søk på nett viser flere bilder av Kongsvinger fengsel sett ovenfra og i andre vinkler. Flere av bildene finnes blant annet på fengselets hjemmesider, på nettsiden til en leverandør av pumper som har fengselet som kunde, i tillegg har andre medier og Kriminalomsorgen publisert oversiktsbilder av Kongsvinger fengsel.

Nettavisen besøkte også fengselet i fjor og tok innvendige bilder, men disse røper derimot ikke så mye.

(artikkelen fortsetter under bildene av Kongsvinger fengsel)

Bildeserie

Bildeserie

Leder ved Kongsvinger fengsel Gaute Enger ønsker ikke å si mye konkret om opplysningene som kom frem i retten.

- Hver dag tar vi konkrete risikovurderinger av innsatte, og risikovurderinger for øvrig i fengselet. Det er opp til fengselet å vurdere kontrolltiltak som kan bestå av kroppsvisitering og besøk med glassvegg. Dette gjelder spesielt innsatte som sitter på høyt sikkerhetsnivå, sier Enger til Nettavisen.

- Sikkerhetstiltakene kan endre seg, men vi må til enhver tid vurdere hvilket behov det er for kontrolltiltak.

(artikkelen fortsetter under videoen)

HTML EMBED
embedNAvideo("m50OIQ58x5pqItvK0ig4Rg", false)

Tidligere er det omtalt at Krekar og hans angivelige terrornettverk skulle ha snakket om et bombeangrep mot fengselet.

– Det er ikke så oppsiktsvekkende at han skulle komme med slike ytringer, når han mener seg uriktig dømt. Det er naturlig at han uttrykker frustrasjon på denne måten med besøkende inne på et besøksrom, sa Meling til Nettavisen i desember i fjor.

Fengselsleder: - Enkelt å få tak i bilder

- Hvordan forklarer du opplysningene som kom frem i retten med å nakenransake Krekar fordi dere fryktet at han skulle vise skisser eller tegninger til besøkende når det finnes flyfoto av Kongsvinger fengsel lett tilgjengelig på nett?

- Jeg kan ikke si så mye om hvilke tegninger eller skisser det kan være snakk om. Selv om dette er kommet frem i retten ønsker jeg ikke å gå i detalj om saken.

- Jeg tror det er veldig enkelt å få tilgang til bilder fra fugleperspektiv over fengselet i dag, og jeg har ingen motforestillinger når pressen bruker slike bilder, men dette har jeg ingen øvrig kommentar til.

(artikkelen fortsetter under)

PST avlyttet Krekar

PST bekrefter at de i en periode utførte romavlytting av Krekar når han hadde besøk.

- Det var fordi det var det etterforskningsskrittet som ble anmodet fra Italia. Vår vurdering av det var at vi fulgte norsk prosess og innhentet tillatelse på vanlig måte gjennom retten, slik at vilkårene for å benytte tvangsmiddel er oppfylt, sier politiadvokat i PST Signe Aalling til Nettavisen.

- Hva fikk dere ut av å romavlytte Krekar?

- Vi har i utgangspunktet ikke fått så mye ut av den, for dette er materiale som er innhentet på vegne av en annen stat, og oversendt til dem. Vi hadde selvsagt en viss oversikt over materialet vi sendte fra oss, men det var til bruk i deres etterforskning.

- Styrket materialet mistanken mot Krekar?

- Det var ikke snakk om å styrke mistanken mot siktede. Da dreide det seg om at vi støttet et annet lands etterforskning, avslutter Aalling.

Krekar-saken har engasjert flere titalls nordmenn. Nettavisen har fått innsyn i nesten 100 brev som har gått inn og ut av Justisdepartementet, mange av dem retter kritikk mot justisminister Anders Anundsen og partiet hans Fremskrittspartiet, som gikk til valg på å få Krekar sendt ut av Norge.

Ifølge italienske straffesaksdokumenter går det frem at Krekar leder det angivelige terrornettverket Rawti Shax. I tillegg skal det ha vært mulige planlagte angrep mot norske politikere. Alle tre mennene har nektet straffskyld for terroranklagene, og Krekar mener organisasjonen er et politisk parti.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken