RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Jørgen Berge (TV 2 Nettavisen)

Krekar knyttes til spansk terrorcelle

Sist oppdatert:
Spansk politi har i lengre tid etterforsket en sak der mulla Krekar og broren Khalid Faraj Ahmad knyttes til terrornettverket al-Qaida, skriver VG.

Det går frem av den 692 sider lange tiltalebeslutningen mot terrormistenkte Barakat Yarkas, som er kjent under kodenavnet Ab Dahdah.

Yarkas ble arrestert i Spania i november 2001. Han er tiltalt i for å ha ledet en spansk terrorcelle på 35 personer. Han skal ha hatt kunnskap om 11. september.

Ifølge tiltalen skal Yarkas i 1995 ha bedt boren til mulla Krekar om visumhjelp til å få en ekstremist inn i Norge. Fordi Krakars bror ikke hadde jobb, ble mannen nektet visum av politiet.

Husker samtalen
Ifølge VG skal Khalid Faraj, også kjent som Abu Faruk, ha ringt fra sitt hjem i Norge til Spania for å fortelle om avslaget.

Khalid Faraj Ahmad sier til VG at han husker telefonsamtalene fra 1995 godt. Han sier at en ukjent mann ringte og spurte han kunne ordne visum for til en mann som het Halak.

- Han sa at vedkommende kom til Norge for å støtte kurdernes sak. Jeg sa jeg kunne forsøke å hjelpe. Da jeg gikk til politiet, sa de at jeg måtte ha arbeid, og det hadde jeg ikke, sier Krekars bror til VG.

Han understreker at det ikke har vært kontakt med vedkommende som ringte, etter at han informerte om avslaget.

En annen person som blir nevnt i tiltalen, anklages for å ha møtt mulla Krekar for å planlegge av rekruttering av geriljaledere. Krekar avviser overfor VG at han kjenner til denne mannen.

- Ikke ulovlig

Brynjar Meling kjente ikke til tiltalebeslutningen i Spania før den sto omtalt i VG.

- Både Krekar og hans bror er kjente personer både i det muslimske og det kurdiske miljøet. De kjenner mange mennesker og det er ikke unaturlig at forskjellige mennesker kommer til dem for hjelp. Det er ikke ulovlig, sier Meling til TV 2 Nettavisen.

Han synes det er mer betenkelig at informasjonen fra den 700 sider tykke tiltalebeslutningen finner veien til norske medier uten at Krekar er noen sentral figur i den spanske dekningen av saken.

- Jeg har vanskelig for å tro at dette er tilfeldig. Dette lukter svertekampanje enten fra norske myndigheter eller fra Krekar sine politiske motstandere, sier Meling

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere