RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Krekar saksøker Norge

Sist oppdatert:
Mulla Krekar innklager Norge for menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

I snart seks år har norske myndigheter plassert Mulla Krekar i indre eksil, uten rett til å arbeide, studere eller å være en del av samfunnet. Det hevder den 52 år gamle kurdiske mullaen fra Irak, overfor VG. Nå klager han Norge inn for menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg på grunn av behandlingen han har fått.

- Jeg saksøker Norge for å sjekke om jeg har fått alle de rettigheter jeg har krav på. Jeg krever bare det jeg har krav på og bryr meg ikke om folks reaksjoner, sier Mulla Krekar til avisen.

- Umenneskelig
Krekar ønsker at Strasbourg-domstolen vurderer om Norge har forbrutt seg mot tre artikler i menneskerettighetskonvensjonen – blant annet om han blir utsatt for umenneskelig behandling fra norske myndigheter.

Krekars advokat, Brynjar Meling, opplyser at hans klient ikke har noen identifikasjonspapirer, ingen bevegelsesfrihet eller rettigheter her i landet, verken økonomisk eller sosialt. I stedet er han tvunget inn i noe som kan minne om husarrest uten mulighet til å skaffe seg inntekter til å forsørge seg eller familien.

- Det man ønsker avklart, er hvor langt et land kan tillate seg å gå i å treffe vedtak som rett og slett ikke kan gjennomføres. I snart seks år har min klient vært formelt utvist fra riket, selv om norske myndigheter innrømmer at det ikke er mulig å sende ham tilbake til Irak, sier advokaten.

- Vil forlate Norge
Ifølge Meling ønsker Krekar å forlate Norge så snart det er trygt for ham å reise, melder NTB.

Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg har fortsatt ikke bestemt seg for om de vil tak Krekars sak opp til behandling.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere