RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Krekar søker Amnesty-hjelp

Sist oppdatert:
Mulla Krekar søker nå hjelp fra Amnesty for å forhindre at han blir utvist.

Krekars advokat Brynjar Meling vil nå snu fokus bort fra straffesaken mot hans klient og over mot utvisningssaken etter at Krekar tirsdag kveld ble løslatt.

Torturert

Bakgrunnen for løslatelsen var nye opplysninger om at et av kronvitnene i saken mot Krekar hadde blitt torturert i forbindelse med avhør.

Minst ett av vitneutsagnene som var grunnlaget for fengslingen, skal være fremkommet under tortur. Det skal ha vært Krekars motstandere i PUK, det politiske partiet Kurdistans patriotiske union, som skal ha stått bak torturen.

Ifølge Krekars familie er det PUK som også står bak kidnappingen av broren til mullaen forrige uke.

- Naken i et fryserom

Melings poeng er å vise at siden vitnet ble torturert, så risikerer også Krekar å bli torturert hvis han blir sendt til hjemlandet.

- Amnesty kan vi bruke til å få dokumentert dette, sier Meling til TV 2 Nyhetene.

Meling mener saken Økokrim har mot hans klient, nå ligner en farse.

- Jeg håper vi nå har fått satt et punktum og at han nå kan få bevege seg fritt, sa Meling da Krekar ble løslatt tirsdag kveld.

VG skriver at vitnet som ble avhørt i Irak ble plassert naken i et fryserom før han koblet mulla Krekar til selvmordsaksjoner.

Vitnet skal i tillegg har blitt slått så hardt at han pådro seg bruddskader.

- Fengsel er ikke bra

Krekar selv virket svært godt fornøyd over å ha blitt løslatt. På spørsmål om hvordan han hadde hatt det i fengselet, svarte mullaen:

- Fengsel er ikke bra, men jeg tror mennesker har det bra. Men jeg har vært opptatt med bøker.

Meling tok affære da han mente det var kommet frem nye opplysninger som han mente svekket etterforskningsmaterialet som lå til grunn for fengslingen. På bakgrunn av dette begjærte han Krekar løslatt, noe han fikk medhold i.

Krekar har sittet i varetekt siden 2. januar.

Vil ikke kommetenre frafallelse

Påtaleansvarlig i saken, statsadvokat Erling Grimstad i Økokrim, vil overfor Aftenposten ikke si hvorvidt løslatelsen er et tegn på at siktelsen mot Krekar nå kan komme til å frafalles.

- Det kan jeg ikke kommentere. Jeg tok beslutningen om løslatelse fordi det er kommet frem nye opplysninger de siste dagene, sier Grimstad til avisen.

Heller ikke Økokrim-sjef Erling Høgetveit ønsker å si noe om ikke si om løslatelsen innebærer at Økokrim også frafaller siktelsen mot Krekar.

- Det er fremkommet opplysninger gjennom etterforskningen de siste par dagene som gjør at vi ikke finner grunn til å holde ham lenger, er alt Høgetviet vil si til NTB.

Vil kreve erstatning

Dagbladet skriver at Krekar nå vil kreve et stort beløp i erstatning for å ha sittet i varetekt.

- Det er helt klart at mulla Krekar har krav på erstatning. Den vil ligge i det øverste sjikt for det som er vanlig, sier advokat Arvid Sjødin til avisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere