RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Krekar vant i retten

Sist oppdatert:
Oslo tingrett løslot mulla Krekar klokken 15.20 mandag, men han blir sittende fengslet inntil lagmannsretten har behandlet saken.

Dermed har Økokrim gått på nok et nederlag i saken mot mullaen.

Oslo tingrett fant ikke grunnlag for å imøtekomme Økokrims begjæring om varetektsfengsling. Retten fastslo at det ikke er skjellig grunn til mistanke mot mullaen for terroranklagene.

Økokrim påkjærte kjennelsen på stedet, og varslet samtidig at politiet vil komme med mer informasjon under behandlingen i lagmannsretten.

Her kan du lese mer om Økokrims hemmelige informasjon.

Retten ga Økokrim oppsettende virkning. Det betyr at Krekar blir sittende på cella til lagmannsretten har behandlet kjæremålet.

Beslag
Kjennelsen i Oslo tingrett mandag er viktig pekepinn på hvor mye hold retten mener det er i siktelsen mot mulla Krekar.

I hovedsak mener Oslo tingrett at de tidligere Ansar al-Islam medlemmene som har vitnet mot Krekar ikke er troverdige fordi de har avgitt sine forklaringer mens de satt i fangenskap hos Ansar al-Islams hovedmotstander PUK. Oslo tingrett påpeker også at vitner som uttaler seg mot Krekar kan være farget av politisk ståsted.

"Når det man vanligvis omtaler som rettsikkerhet er fraværende, mens blodhevn, overgrep og vilkårlighet ikke er uvanlig, må naturlig nok vurderingen av vitneuttalelser undergis særlig aktsomhet. Det samme gjelder uttalelser fra vitner undergitt frihetsberøvelse under lite betryggende forhold. Det er f.eks ikke grunn til forbauselse om forklaringer på ”ære og samvittighet” avgis av personer som har tungtveiende andre hensyn å ta til seg og sine enn til å fortelle den fulle og hele sannhet." står det blant annet i kjennelsen.

Les hele kjennelsen her: Krekar-kjennelsen

Krekar ble arrestert fredag, og hans hjem i Oslo ble ransaket. Politiet tok blant annet med seg en pc, samt kassettopptak der mullaen holder det han kaller foredrag for muslimer på Internett. Det er i disse såkalte foredragene Økokrim mener at Krekar kan ha oppfordret til terrorisme.

Siktelsen
Samtidig har Økokrim førstehåndsvitner som knytter mulla Krekar til to terrorforsøk i Nord-Irak i 2002. Den ene av disse, selvmordsbomberen Didar (20) som ble arrestert 17. juni 2002, skal ifølge Dagbladet ha blitt oppfordret til en selvmordsaksjon av Krekars nestkommanderende. Denne mislykkede aksjonen var rettet mot en av kommandopostene til den kurdiske militærorganisasjonen PUK.

Krekar er siktet for medvirkning til drapsforsøk etter straffelovens paragraf 233. Denne ble tatt ut allerede 30. oktober 2003.

2 - 0
En gang tidligere har Økokrim begjært varetektfengsling av mulla Krekar. Politienheten har også forsøkt å få rettens medhold i å beslaglegge blant annet pc og faksmaskin tilhørende Krekar. Begge gangene har retten vent tommelen ned for Økokrims begjæringer.

I mars 2003 ble Krekar begjært varetektsfengslet etter at han hadde kommet med uttalelser til nederlandsk tv, som ble gjengitt i NRK. Økokrim mente at uttalelsene var en oppfordring til terrorvirksomhet. Påtalemyndigheten fikk medhold i tingretten, men den ble opphevet av lagmannsretten. Også Høyesterett ga den gang Krekar medhold i at uttalelsene ikke var brudd på norsk lov.

Les saken her: Høyesterett støtter Krekar

Etterforsker videre
I mai 2003 beslagla Økokrim en telefaksmaskin og en pc i mulla Krekars hjem. I den forbindelse ble Krekar-saken prøvd i retten. Resultatet ble at Oslo tingrett ikke mente det var grunnlag for å sikte Krekar for terror-relaterte aktiviteter. En måned senere frafalt Økokrim siktelsene etter straffelovens paragraf 104a (dannelse/deltakelse/støtte til ulovlige militære organisasjoner) og paragraf 147 (terrorparagrafen).

Les saken her: - Ikke lenger terrorsiktet

Men leder Erling Grimstad i Økokrim har på ingen måte frafalt etterforskningen av Krekar. Før helgen sa Grimstad til TV 2 Nettavisen at etterforskningen har pågått for fullt siden Riksadvokaten i februar 2003 ga Økokrim mandat til å etterforske om medlemmer i Ansar al-Islam har gjort ting som kan straffeforfølges i Norge.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere