Krekar venter på terror-svar

Verken mulla Krekar eller advokat Brynjar Meling har mottatt henvendelser fra Spania eller andre land om avhør i forbindelse med Krekars eventuelle kontakt med bombeaksjonistene i Madrid.

Onsdag sendte Meling en henvendelse til Økokrim der han meddelte at mulla Krekar gjerne stiller opp i avhør, dersom andre land er interessert i hans opplysninger.

– Jeg har ikke mottatt noen respons på mitt brev til Økokrim, så jeg vet ikke om noen har meldt et slikt ønske om å prate med Krekar eller ikke, sier Meling til NTB.

Mulla Krekar er på nytt er kommet i søkelyset etter at VG de siste dagene har videreført opplysninger om at den franske privatetterforskeren Jean-Charles Brisard sitter på opplysninger som trekker mulla Krekar inn i Madrid-terroren i forrige uke.

–Ingen kommentar
Politiets sikkerhetstjeneste (PST) vil ikke bekrefte om de har fått henvendelser fra Spania eller andre europeiske lands myndigheter for å arrangere avhør med mulla Krekar. Ifølge Brisard skal den ene av de hovedsiktede etter Madrid-bombene, Jamal Zougam (30), gjentatte ganger ha vært i Norge og på besøk hos Krekar og broren mellom 1996 og 2001.

Brynjar Meling har i brevet han sendte onsdag bedt politiet om at disse påstandene etterforskes. Førstestatsadvokat Erling Grimstad bekrefter å ha mottatt Melings brev på telefaks, men vil ikke kommentere innholdet overfor NTB.

– Vi ønsker ikke kommentere hva vi skal svare Meling før vi har sendt svaret til ham, sier Grimstad til NTB.

Hemmelig møte
Etter det NTB erfarer vil PST være blant deltakerne når europeiske etterretningsorganisasjoner samles til krisemøte i gruppen Counter Terrorism Group neste uke. Tema under møtet vil dreie seg om større informasjonsflyt mellom etterretningstjenestene i de ulike europeiske landene.

Ifølge Brisard var hensikten med Zougams reiser til Norge å opprette en kanal for tidligere bosniske mujahedin frihetskjemper som skulle forenes med Ansar al-Islam i Nord-Irak.

– Det er helt klart at Krekar ikke har hatt noe kontakt med Zougam, sa Brynjar Meling etter et møte med Krekar onsdag.

(NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.