*Nettavisen* Nyheter.

Krekars bror må vitne om terror-kontakter

Også mulla Krekars bror skal denne uken vitne i Oslo tingrett. Regjeringsadvokaten mener at også han kan knyttes til internasjonale terror-miljøer.

13.06.05 10:05

TV 2 Nettavisen er kjent med at Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) har etterforsket flere av Khalids mulige bindeledd til terror-miljøer, men samtlige anklager mot ham er blitt henlagt.

Nå må han på nytt svare for de samme anklagene i rettsaken til sin bror.

Khalid er mulla Krekars eldre bror og har bodd i Norge lenger enn mulla Krekar. Denne uken vitner han i søksmålet som Krekar har anlagt mot myndighetene i håp om å slippe å bli utvist fra Norge.

De siste dagene har assisterende regjeringsadvokat Tolle Stabell pekt på mange indisier som han mener peker i retning av at den fundamentalistiske muslimen mulla Krekar er villig til å bruke selvmordsbombere mot sivile i kampen mot vesten.

Khalid i bevismaterialet
I Oslo tingrett har Khalid flere ganger dukket opp i bevismaterialet mot mulla Krekar.

  • Blant bevisene mot Krekar er telefonkontakt mellom Khalid og nettverket rundt den kjente terroristen Abu Musab al-Zarqawi. TV 2 Nettavisen presenterte en artikkel om kontakten med al-Zarkawi sist uke.Den kan du lese her. Brynjar Meling sier til TV 2 Nettavisen at Khalid vil forklare seg om denne telefonkontakten. Han ønsker ikke å gå i detalj om kontakten, men mener at Khalids forklaring om dette vil styrke fremfor å svekke Krekars sak
  • Et av bevisene mot mulla Krekar er en reklamefilm for den militære islamske gruppen som Krekar var medlem av på 90-tallet, før han ble leder av Ansar al-Islam. I kontaktinformasjonen på slutten av filmen er dukker Khalids telefonnummer og bankkonto opp.
  • I forbindelse med etterforskningen etter bombene i Madrid i fjor høst dukket Khalids telefon igjen opp. Khalid ble kontaktet av terrorister i Spania som ønsket å komme til Norge. Khalid gikk i terrorist-miljøet under navnet Abu Faruk. Dokument 2 presenterte en større sak om disse telefonsamtalene.

Krekars advokat, Brynjar Meling har tidligere sagt at Khalid i mange år har hatt kontakter i de kurdiske miljøene fordi han drev en kurdisk avis.

Moderatoren
I Norge har Khalid vært moderatoren for den snakkesalige Krekar. Khalid er langt bedre i norsk enn sin bror, og har også fungert som tolk.

Flere ganger har han forsøkt å dekke over uheldige uttalelser fra Krekar. TV 2 Nettavisen omtalte en slik hendelse i forbindelse med journalist Ole Berthelsens bok «En frelser, en prest og en satan» Her sier Krekar at alle som hjelper amerikanerne i Irak er legitime mål for jihad. Etter at Khalid brøt inn, sa Krekar at det ikke gjaldt hjelpeorganisasjoner.

I 2004 ble det påstått av Krekar hadde hyllet Osama bin Laden i en tale. Overfor VG skulle Krekar ha bekreftet talen, men Khalid sa den gang til TV 2 Nettavisen at det ikke var riktig.

- Jeg var selv til stede under intervjuet. Det eneste Krekar sa, var at han ikke kunne huske å ha holdt en slik tale, sa han.

Khalids forklaring er utsatt til onsdag, får TV 2 Nettavisen opplyst mandag morgen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.