Krenket av Kvarme

Foto: Hege Kristin Ulvin

- Religiøst kvakksalveri, mener byrådsleder Erling Lae om biskop Ole Christian Kvarmes utspill om at homofile kan «reorienteres» ved hjelp av psykolog.

Erling Laes parner, Majorstua-presten Jens Torstein Olsen, var på møtet i Åpen Kirkegruppe der Kvarme sa han kjente til homofile som har blitt «reorientert» ved hjelp av psykiatere eller psykolog.

- Dette var meget uheldig og dumt sagt. Biskopen sier jo samtidig at homofili er noe uheldig, noe man egentlig ikke burde vært, så det graderes som noe mindre bra. Det å argumentere for det Kvarme kalte reorientering, er religiøst kvakksalveri, raser Lae til Dagsavisen.

Olsen sier han oppfattet Kvarmes utspill på kirkemøtet som krenkende. Han forteller at han aldri har møtt noen som er blitt reorientert, og mener det kan være en enorm psykisk belastning for homofile at reorientering lanseres som et alternativ.

Kan ikke behandles
Psykiater Morten S.Selle, overlege ved psykiatrisk avdeling på Diakonhjemmet sykehus, sier det ikke er mulig å behandle homofile for deres legning.

- Biskop Kvarme bør la være å trekke helsepersonell inn i sin sak. Homofili er verken en sykdom eller en sykdomstilstand, og kan derfor ikke behandles, sier han til Aftenposten.

Selle var en av initiativtakerne da Norsk psykiatrisk forenings for seks år siden vedtok en resolusjon der de sier at ettersom homofili ikke er en sykdom, er det å forsøke å behandle legningen «etisk uforsvarlig, og det hører ikke hjemme i helsevesenet».

Han sier at dersom noen psykiatere forsøker å behandle homofili i dag, er det både uforsvarlig og faglig uetisk. I tillegg betyr det at psykiateren lar være å gå inn i problemet og undersøke hvorfor det er vanskelig for pasienten å være homofil, og det kan være skadelig for pasienten, understreker han.

Biskoper uenige
Leder for Oslo presteforening, Kåre Skråmestø, støtter Kvarmes syn på homofili, men presiserer at han kun uttaler seg på egne vegne, skriver Aftenposten.

- Verken Kvarme eller jeg definerer homofili som en sykdom. Vi sier at det finnes grupper i kristen-Norge som tilbyr hjelp til homofile som ikke vil leve ut sin homofile legning, sier Skråmestø til avisen.

Andre kolleger er uenige med Kvarme.

Biskop i Tunsberg, Laila Riksaasen Dahl, sier til Dagsavisen at hun ikke vil råde homofile til reorientering med mindre det var noe de ønsket selv. Bjørgvin-biskop Ole Hagesæther, som teologisk konservativ når det gjelder homofili, tror ikke det er mulig for homofile som har funnet sin faste identitet å bli reorientert. Men han presiserer at personer som er usikre på sin identitet bør kunne oppsøke profesjonelle.

- I vår kultur, hvor det er så mange ulike måter å leve livet på, kan det vanskeliggjøre arbeide med å finne en stabil seksuell identitet, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.