Krevde 5 milliarder i ulovlig ekstraskatt

Utenlandske eiere i norske selskaper har betalt rundt fem milliarder kroner i ekstraskatt på aksjeutbytte. Nå kan staten være nødt til å punge ut.

24.11.04 06:49

Det slår en fersk dom fra EFTA-domstolen fast, skriver Aftenposten.

Utenlandske aksjonærer i norske selskaper blir ilagt en ekstra skatt på mottatt utbytte, med satser mellom 15 og fem prosent.

Nå kan det hende staten må betale tilbake de ekstra inntektene.

- En konsekvens av dommen kan bli at tusenvis av utenlandske aksjonærer vil kreve tilbakebetaling av norsk skatt ti år tilbake i tid. Dette involverer trolig samtlige børsnoterte norske selskaper, sier advokat Bettina Banoun i advokatfirmaet Wiersholm til Aftenposten.

Saken som førte til dommen i EFTA var mellom Fokus Bank og skattemyndighetene, etter at utenlandske aksjonærer parkerte sine aksjer hos norske eiere når vedtak om utbytte skulle settes.

På den måten slapp de ekstraskatten, men løsningen falt ikke i god jord hos skattemyndighetene som krevde inn rundt tre millioner fra Fokus Bank.

Den nye dommen fra EFTA er bare en rådgivende uttalelse, og endelig dom skal falle i norske rettssaler. Men advokat Banoun tror ikke dette vil skje.

- Det mest sannsynlige utfallet er at staten nå betaler tilbake pengene og at staten trekker saken, sier hun til avisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.