RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Krevde 5,5 mill - tilbudt 350.000 kr

Sist oppdatert:
Påtalemyndigheten tilbyr 350.000 kroner i erstatning og oppreisning til fetteren til Birgitte Tengs.

Forsvaret og påtalemyndigheten er enige om at fetteren skal ha erstatning for urettmessig straffeforfølgelse etter at han i årevis var siktet for drapet på sin kusine.

Etter lovendringer i straffeprosessloven kan personer får erstatning selv om de ikke har bevist sin uskyld.

Men statsadvokat Arild Dommersnes var uenig i at staten skal betale noen av kostnadene som fetteren har hatt i arbeidet med å bevise sin uskyld da han holdt sitt innlegg i Høyesterett torsdag.

Dermed blir spriket mellom krav og tilbud stort.

17 år gamle Birgitte Tengs ble drept på Karmøy i 1995. Fetteren ble siktet og tiltalt for drapet. Han ble i 1998 strafferettslig frifunnet for drapet, men dømt til å betale erstatning til kusinens foreldre. Erstatningsdommen er ennå rettskraftig og kaster dermed et slør av skyld over fetteren.

Stor forskjell
Men i spørsmålet om beløpets størrelse står partene milevis fra hverandre. Mens forsvaret krevde 5,5 millioner i Høyesterett, tilbød påtalemyndigheten torsdag 350.000 kroner, melder Radio Haugaland.

I forliksforhandlingene var tilbudet 1,2 millioner.

- Vi synes dette er et veldig lavt beløp, men som vi tidligere har uttalt er ikke beløpet det viktigste, men spørsmålet om skyld, sier advokat Arvid Sjødin til radiostasjonen. Han representerer fetteren sammen med advokat Håkon Helle.

Skyld ikke et tema
Påtalemyndigheten mener også at skyldspørsmålet ikke skal være et tema i Høyesterett, men at saken istedenfor bør behandles på nytt i lagmannsretten. Onsdag sa advokat Helle at Høyesterett bør uttale seg om skyldspørsmålet til fordel for fetteren hvis retten mener å finne bevis for hans uskyld. I motsatt fall mener Helle at retten ikke skal drøfte ta stilling til skyldspørsmålet.

Advarte
Statsadvokaten advarte mot bruk av privatetterforskere og vil ikke at staten skal betale for dette, skriver NTB. Dommersnes sa at heller ikke advokat Arvid Sjødin bør få dekket sine utgifter i den tid advokat Sigurd Klomsæt var oppnevnt forsvarer for fetteren.

Høyesterett kom med spørsmål da Dommersnes karakteriserte hårprøvene som er tatt i Birgitte-saken for "lite interessante". Han ble spurt om ikke hår funnet i blod i den dreptes hånd var av interesse, skriver nyhetsbyrået.

Statsadvokaten ble også spurt hvordan det er mulig å foreta et politiavhør der en siktet hele tiden sier at han ikke husker noe, samtidig som han avgir en detaljert forklaring.

Dommen i erstatningssaken etter Birgitte Tengs-saken faller om 14 dager.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere