*Nettavisen* Nyheter.

Krevde millioner - blir selv gransket

Filmkjendis Terje Kristiansen gikk til søksmål, men ender selv opp med å bli gransket for skattejuks.

Terje Kristiansen, kjent for å ha produsert en rekke filmer sammen med kona Vibeke Løkkeberg, etterforskes for skattejuks av skattemyndighetene i Oslo.

Kristiansen mistenkes for å ha betalt for lite skatt av lønn fra sin tidligere arbeidsgiver Linstow Eiendom.

Den kjente filmprodusenten var sjef for 3D-kinoen Imax i Oslo. Etter at kinoen ble lagt ned, gikk Kristiansen til sak mot sin tidligere arbeidsgiver og krevde over 2 millioner kroner i sluttpakkevederlag.

Kristiansen tapte i Oslo tingrett, og det er dommen herfra som nå fanger skattemyndighetenes interesse.

Dommeren reagerte
Retten legger til grunn at Kristiansen har fått over en million kroner, fakturert som konsulenthonorar. Tingrettsdommer Espen Lindbøl skriver i dommen at saken er skattemesseig betenkelig.

Filmkjendis Terje Kristiansen – som i utgangspunktet krevde millioner - ender derfor selv opp med å bli gransket for skattejuks.

- Det er meget spesielt at en dommer påpeker at en sak kan ha skattemessige konsekvenser, sier avdelingsdirektør Jan Egil Kristiansen ved Oslo ligningskontor til Nettavisen.

I dommen fra Oslo tingrett heter det:

«I notatet datert 3. februar 2003, som retten har sitert ovenfor, er det gitt uttrykk for at konsulentavtalen ble inngått for å kunne utbetale som næringsinntekt noe som egentlig var personinntekt. Retten vil bemerke at fremgangsmåten står i et meget tvilsomt forhold til reglene om skatt på personinntekt og reglene om arbeidsgiveravgift.»

- Det er et generelt problem at noe som egentlig er personinntekt, beskattes som næringsinntekt. Da får vedkommende en beskatning på 28 prosent, i stedet for opptil 55 prosent, påpeker Jan Egil Kristiansen.

- Glad for våken dommer
- Terje Kristiansen skulle altså ikke ha beskattet sluttvederlaget på 1,1 million kroner som næringsinntekt, slik retten antyder at han kan ha gjort?

- Nei, for Kristiansen var ansatt ved kinoen. Han skulle ha beskattet det som lønnsinntekt, svarer Jan Egil Kristiansen ved Oslo ligningskontor.

Han har aldri vært borti lignende saker der en dommer i et sivilt søksmål påpeker at det kan dreie seg om skattejuks.

- Vi er veldig glad for at det er en våken dommer. Vi kom over saken først da vi leste dommen fra tingretten, og vi ble veldig interessert, sier Jan Egil Kristiansen.

- Etter det som kommer fram i dommen, ser det ut til at Terje Kristiansen har en dårlig sak overfor skattemyndighetene?

- Vi må helt klart gjøre våre egne undersøkelser. Dessuten har jeg taushetsplikt når det gjelder navngitte personer og skattekrav. Men det er ikke ofte at en dommer påpeker mulig skattejuks, svarer Kristiansen.

Dommen fra Oslo tingrett er anket og derfor ikke rettskraftig.

Terje Kristiansen sier til dagbladet.no at han ser frem til granskningen, fordi det kan vise at han faktisk var lønnsmottaker og ikke konsulent, og dermed gi ham den sluttpakken han mener han hadde krav på.

Blir han funnet skyldig i skattejuks, risikerer han opptil 60 prosent straffeskatt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.