Krever 12 år for barnedrap

TRONDHEIM/OSLO (TV 2 Nettavisen): Frostating lagmannsrett har funnet den 25 år gamle stemoren skyldig i drap på sin tre år gamle stedatter. Aktor krever 12 års fengsel.

11.02.04 18:09

Juryen svarte ja på skyldspørsmålet, om kvinnen har «forvoldt en annens død ved å stenge luftveiene» til barnet, melder NTB.

Stemoren var ikke til stede da kjennelsen ble lest opp ved 12.30-tiden onsdag. Juryen, på fem menn og fem kvinner, hadde da brukt en og en halv time på å komme frem til sin avgjørelse.

Sju eller flere av de ti jurymedlemmene har funnet stemoren skyldig i drap.

- Riktig kjennelse
Aktor Kaia Strandjord er fornøyd.

- Det er en riktig kjennelse. Men jeg var spent på forhånd, særlig fordi det har vært et råkjør fra forsvarerne. De har kommet med en urimelig kritikk mot aktoratet, sier Strandjord til TV 2.

Forsvarerne ønsker ikke kommentere kjennelsen før straffeutmålingen er gjort kjent. Men det vil bistandsadvokaten til den drepte jentas mor.

- Barnemoren er lettet over at tiltalte er kjent skyldig. Kjennelsen er riktig, sier advokat Olav M. Hohle.

Fikk 12 år sist
I november i fjor ble stemoren (25) dømt i Trondheim tingrett til 12 års fengsel for drap på stedatteren. Hvilken straff hun vil få av Frostating lagmannsrett, er fortsatt ikke klart.

Adresseavisens nettutgave skriver at straffespørsmålet prosederes separat, og avgjøres av de tre fagdommerne og tre medlemmer av juryen. Disse vil også ta stilling til barnemorens erstatningskrav i saken.

Fredag skal Frostating lagmannsrett avsi sin dom i saken.

Anker
Forsvarer Georg Kvande sier at saken vil bli anket til Høyesterett på grunn av saksbehandlingsfeil.

- For det første er saken ført uten at den tiltalte har fått være tilstede og forsvare seg. Hun har vært for syk til å møte i retten. Dessuten har vi opplevd en ensidig prosessledelse, sier Kvande, som retter kraftig kritikk mot lagdommer Randi Grøndalen.

Kalte det mareritt
- Det er som et mareritt. Jeg bare venter på å våkne, sa kvinnen i en kommentar etter at dommen var falt i Trondheim tingrett i fjor.

Kvinnen ble begjært fengslet, og retten dømte henne til å betale nærmere 200.000 kroner i erstatning og oppreisning til barnets mor.

Stemoren anket dommen på stedet, og hennes forsvarer hevdet at hun var dømt uten bevis.

- Det var en ulykke
Retten mente den gang at stemoren brutalt og nådeløst kvelte sin tre år gamle stedatter 5. november i 2002, mens hun snakket i telefon med alarmsentralen.

Stemoren hevdet under rettssaken at barnet døde på grunn av en ulykke, at hun selv skal ha sklidd på ullsokkene i trappa og dermed falt over stedatteren.

Kvinnen har fortalt at hun deretter ble liggende bevisstløs oppå barnet slik at jenta ble kvalt. Tingretten kjøpte ikke kvinnens forklaring.

Fornøyd barnemor
Den avdøde jentas mor derimot, har hele tiden tvilt på stemorens forklaringer.

- Jeg er sint og veldig bitter, sa den biologiske moren i Trondheim tingrett i fjor høst.

Etter kjennelsen onsdag, var hun derfor lettet:

- Jeg er fremfor alt glad og lettet, men det har vært en tøff sak. Særlig kjøret fra forsvarerne, sier hun til adressa.no.

Faren reiste hjem
Gjennom hele saken har barnefaren, som er gift med stemoren, støttet sin kone. Han reiste umiddelbart hjem til stemoren etter at kjennelsen hadde falt onsdag.

Av rettspsykiaterne er stemoren beskrevet som en umoden kvinne med manglende innsikt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.