RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Krever 12 år for Toska

Sist oppdatert:
Statsadvokat Petter Mandt mener at retten ikke kan kjøpe David Toskas provokasjonsforklaring, og mener han må dømmes til 12 års fengsel i bankboks-saken.

Påtalemyndigheten la ned påstand om 21 års fengsel med forvaring i Nokas-saken. I Oslo tingrett la påtalemyndigheten ned påstand om 12 års fengsel for innbruddene på Gjensidige Nors filial på Bryn og Norsk medisinaldepot.

Samlet straff
- På bakgrunn av det som venter ham i Nokas, kan man ikke gi en deldom i saken. Her vil det blir en samlestraff til slutt, sa Mandt under sin prosedyre i Oslo tingrett fredag.

Påtalemyndigheten mener at David Toska må dømmes strengt for det grove innbruddet i Gjensidige Nors filial på Bryn i 2000. Over 27 millioner kroner forsvant. Påtalemyndigheten har også lagt ned påstand om erstatning på 34 millioner kroner for dette tyveriet.

Men det er innbruddsforsøket i Norsk medisinaldepot som påtalemyndigheten mener at Toska bør straffes hardest for. Mens Bryn-saken har en strafferamme på 6 års fengsel, mener Mandt at Toska skulle ha blitt dømt til 10 års fengsel hvis man alene så på innbruddsforsøket i Norsk medisinaldepot.

Årsaken er at påtalemyndigheten mener Toska var på jakt etter narkotika da han brøt seg inn i Norsk medisinaldepot. At Toska ikke var til stede da tyvene ble tatt på fersk gjerning på taket, mener påtalemyndigheten er irrelevant fordi Toska planla innbruddet, og fordi han skulle selge pillene videre.

Bor til hundre tusen
I tillegg mener påtalemyndigheten at Toska skal dømmes for å ha forsøkt å kjøre ned polititjenestemenn da han stakk fra politiet på Nordstrand en stund etter ranet. Alt i alt, inkludert strafferabatt for at det har gått lang tid, og fordi Toska også er dømt i koffertsaken, mener påtalemyndigheten at 12 år er passende straff

Statsadvokaten mener at Toskas forklaring om at politiet har fremprovosert innbruddet på Bryn, faller på vitneforklaringene. Toska mener at vekteren NN ga ham informasjon som var avgjørende for at innbruddet ble gjennomført. Denne vekteren var altså politiets informant.

- Toska trodde først ikke på at NN var informant. Da han skjønte det, forsto han at han satt i saksa. Da måtte han lage en forklaring for å komme seg ut av det, og der kom provokasjon inn.

- Vi vet at Toska ikke kjøper utstyr før han vet hva han skal gjøre. Bare boret koster over hundre tusen kroner. Det ble kjøpt inn før politiet fikk kontakt med NN (vekteren som ble informanten). Vi kan altså legge til grunn at bankoboks-innbruddet på Bryn var bestemt lenge før politiet fikk kontakt med NN.

- Toska trodde først ikke på at NN var informant. Da han skjønte det, forsto han at han satt i saksa. Da måtte han lage en forklaring for å komme seg ut av det, og der kom provokasjon inn, sa Mandt i sin prosedyre.

Påtalemyndigheten krever fire års fengsel for Toskas medtiltalte for innbruddet i Norsk medisinaldepot, også han får rabatt fordi han tidligere er dømt til 1 år og 8 måneder for en voldssak.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere