RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: TV 2 NETTAVISEN / ARNE LUTRO

Krever 17 år for Standnes

Sist oppdatert:
Aktor Jogeir Nogva ber Fjordane tingrett om å dømme den drapstiltalte Øyfred Standnes til 17 års fengsel for drapet på Anne Slåtten.

Det melder Firda.no.

- Vi tar utgangspunkt i tiltaltes bevegelser. Han har vært i Førde i det aktuelle tidspunktet og sett ti minutters gange fra åstedet. Fornærmede var ikke i sentrum i tiden før drapet, slik at det ikke har vært kontakt på annet vis, forklarer aktor Jogeir Nogva overfor TV 2 Nettavisen.

DNA fra tiltalte Øyfred Standnes er funnet flere steder på den drepte Anne Slåtten.

- DNA har vært sentralt tema - en bærebjelke - i denne saken. Men det har ikke vært meningen at dette skal stå alene. DNA-funnet må sees i en større sammenheng, understreker han.

- Seksuelt motivert
Aktor la i prosedyren vekt på at drapet var seksuelt motivert.

- 22 år gamle Anne Slåtten ble utsatt for en totalt, meningsløs og grusom handling, bare fordi tiltalte skulle ha utløp for sin seksuelle drift der og da, sa Nogva i prosedyren, ifølge bt.no.

Slåtten ble funnet med magen bar og buksene noe dradd ned over hoftene. Skader på den avdøde kan tyde på at sykepleierstudenten har kjempet en kamp på liv og død med sin overfallsmann. Den tiltaltes DNA ble senere funnet på Slåttens bryst, bh og lepper. Til sammen er det funnet DNA-spor ni steder på Slåttens kropp. Ingen av dem utelukker den tiltalte.

- DNA sterkt nok
Aktor sa seg enig i at det fremdeles er flere ubesvarte spørsmål i saken, men mente at DNA-bevisene er sterke nok til å dømme tiltalte for voldtektsforsøk og forsettelig drap. Ifølge bt.no mener Nogva at det er ingenting som tilsier at Standnes ikke står bak drapet. Det er derimot mye som tilsier at Standnes er skyldig.

- DNA-bevisene er sterke. Selv om tiltalte husker eller ikke husker noe, er ikke det avgjørende for saken. En såkalt «blacout» frifinner han ikke, sa Nogva ifølge Firda.no.

- Kan ha slått lens
Forsvarer Ivar Blikra prosederte på at selv om DNA-bevisene stammer fra hans klient, så sier det ingenting om at Standnes har drept Anne Slåten. Han presenterte også en teori om at tiltalte kan ha slått lens i veikanten der Slåtten lå, noe som kan forklare hvordan DNA-celler kom på Slåtten. Til tross for at jakken var vannavstøtende, var hun våt på overkroppen og brystene da hun ble funnet.

- DNA-ekspert Bente Mevåg er klar på at hun ikke er sikker på hvordan det (DNA, red.anm) har kommet dit. Det gir indikasjon på spytt, sier hun, men det er viktig å ta med at det er en indikasjon. Problemet i vår sak er at politiet tenker voldtekt fordi man finner DNA på brystet til den drepte. Bente Mevåg skal som sakkyndig vitne ikke gi seg inn på vurderinger, men adopterer politiets tanke på voldtekt og tester derfor mot spytt. Hun sa at urin er usansynlig. Dette er ikke noe vi kan si noe klart sikkert om. Det er sagt det kan være urin, sa Blikra, ifølge Firda.no.

Blikra mente også at Standnes kan ha forsøkt gjenoppliving av Slåtten, og pekte på at lepper og bryst er sentrale i en slik prosess.

Strafferammen for forsettlig drap og voldtektsforsøk er inntil 21 år. Det er ventet dom i saken neste uke.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere