RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Krever 18 spritmillioner tilbake

sprit, smugling, smugler, spritsmugling, smuglersprit
sprit, smugling, smugler, spritsmugling, smuglersprit
Sist oppdatert:
Påtalemyndigheten krever at sprittiltalte Steinar Lundeby må betale de 18 millioner kronene som han har tjent på spritsmugling til staten, i tillegg til at han bør få en fengselsstraff på ni år.

Mandag la påtalemyndigheten ned påstand i den omfattende rettssaken mot Steinar Lundeby, hans bror Bjørn Lunde og en 34-årig mann fra Vestfold. Mens politiadvokatene påsto mildere dommer for Bjørn Lundeby og 34-åringen, ba advokatene fra politiets spesialenhet Catch om strenge reaksjoner for Steinar Lundeby.

Politiadvokat Carl Fredrik Fari ba om at 48-årige Lundeby må dømmes til lovens strengeste straff på ni års fengsel for spritsmuglingen av nærmere 600.000 liter sprit. I tillegg ba han om at staten skal kreve mannen for 18 millioner kroner i inndragning, Lundebys andel av den antatte verdien på den innsmuglede spriten.

– Hans rolle har vært som en av to sentrale ledere i en organisasjon. Steinar Lundeby er også tidligere dømt lignende forhold. Det er ingen spesielle formildende omstendigheter å merke seg, sa Fari i redegjørelse for retten.

Helseproblemer
For Bjørn Lundeby ble det lagt ned påstand om fire års fengsel, hvorav to år skulle sones i fengsel. En av grunnen til den milde påstanden var begrunnet i personlige forhold og helseproblemer i familien. Fari påsto imidlertid en prøvetid på hele fem år for 49-åringen.

- Han har delvis bidratt til å opplyse saken og har også inkriminert sin egen bror, noe som ikke kan ha vært lett, sa Fari i begrunnelsen.

For den tredje siktede påsto påtalemyndigheten fengsel i 90 dager.

Kjente til spritpenger
Etter fire uker i retten erkjente broren til sprittalte Steinar Lundeby at han visste at pengene han fraktet fra Norge til Spania, var utbytte fra kriminelle handlinger.

Da saken startet i Oslo tingrett den 7. januar nektet alle de tiltalte i saken straffskyld for smugling og omsetning av minst 500.000 liter sprit. Steinar Lundeby og broren Bjørn Lundeby, har også måttet forsvare seg mot den alvorligste tiltalen som dreier seg om hvitvasking og frakt av penger ut av landet.

Mandag presenterte påtalemyndigheten en tilleggstiltale mot Bjørn Lundeby etter at han har erkjent å ha fraktet nærmere 2,2 millioner kroner ut av Norge og at han visste at deler av disse pengene trolig stammer fra ulovlig virksomhet. Hva slags virksomhet det skulle dreie seg om, kunne han imidlertid ikke gjøre rede for.

Drøyt 860.000 kroner av disse pengene oppgir han imidlertid å være utbytte fra to båtsalg som skal ha skjedd i løpet av høsten 2001 og våren 2002. Dette tror imidlertid ikke påtalemyndigheten på.

- Regnskapet går ikke opp. Dette er garantert spritpenger. Det må tas høyde for ar det samtidig i denne perioden som pengene ble fraktet, er kommet enorme mengder sprit inn på et lager i Sverige, sa aktor, politiadvokat Reidar Bruusgaard, i sin prosedyre mandag.

Påtalemyndigheten mener spritligaen kan stått for smugling av opptil en trailerlast med sprit i uken, drøyt 20.000 liter. Fra før soner Steinar Lundeby en dom på ni års fengsel for lignende forhold.

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere