RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Krever 19 år for Dereka-drapet

Sist oppdatert:
DRØBAK (TV 2 Nettavisen) Påtalemyndigheten vil ha 19 års fengsel for 20-åringen som er tiltalt for å ha drept og voldtatt Dereka Maria Rukan Mikula.

I prosedyren mandag trakk aktoratet frem flere tekniske bevis som knytter tiltalte til drapet.

Dereka ble påført omfattende skader da hun ble drept, noe statsadvokat Arild Holden karakteriserte som overvold.

Aktoratet mener det foreligger særdeles skjerpende omstendigheter for drapshandlingen, og at den tiltalte også skal dømmes for voldtekt.

I Ytre Follo tingrett gikk Arild Holden gjennom bevisene som påtalemyndigheten mener knytter den 20 år gamle tiltalte til drapet.

Blant annet fant teknikere blod fra tiltalte på åstedet, og på gjenstander som trolig er brukt under drapet.

I tillegg fant man håndavtrykket til tiltalte i Derekas blod på en telysestake. Politiet har også funnet avtrykk fra en skotype som tiltalte har eid.

Bevis
- Er det mulig at drapsmannen har samme skostørrelse som tiltalte? At han har kommet seg ubemerket inn, drept og voldtatt Dereka uten å røre tiltalte, at tiltalte har rørt telysesataken og at han så forklarer seg uriktig? spurte Arild Holden i retten.

Statsadvokaten mener at det ikke er mulig at andre enn den tiltalte drepte 16 år gamle Dereka.

Under rettssaken har den tiltalte 20-åringen hevdet at han ikke husker noe fra tidspunktet da Dereka ble drept. Han husker i tillegg svært dårlig fra timene før drapet.

- Fanget av tekniske bevis
- Denne side mener at det ikke har forekommet noe hukommelsestap. Til det husker han alt for mange detaljer. Tiltalte håpte at han skulle komme seg unna - men han ble fanget inn av tekniske bevis, sa Holden.

I august fortalte den tiltalte noe mer detaljer om det som skjedde i leiligheten natt til 15. mars i år.

- Tilbakekomsten av erindringene var nødvendig for at skyggen skulle bringes inn i saken, sa Holden.

Skygge i øyekroken
I retten har den tiltalte fortalt om en ”skygge i øyekroken” som han så i leiligheten til Dereka rett før han mistet bevisstheten. Påtalemyndigheten mener derimot at det svartnet for 20-åringen slik det hadde gjort tidligere da han banket opp sin tidligere kjæreste.

Påtalemyndigheten mener også at den tiltalte har forklart seg uriktig om skoene. 20-åringen hevder han hadde eid et par skatersko av typen det ble funnet avtrykk av på åstedet, men at disse var kastet på drapstidspunktet. I politiavhør hevdet han også at han hadde en annen jakke på seg den aktuelle kvelden enn den han faktisk hadde. Den tiltalte endret sin forklaring på dette punktet da Derekas blod ble funnet på jakken

- Samlet sett synes det utenfor en hver rimelig tvil at tiltalte står for vold og drap av Dereka, sa Holden under prosedyren i Ytre Follo tingrett.

Senere mandag skal forsvaret holde sin prosedyre.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere