RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Ingvild Myking (37) ble drept i sitt eget hjem på Hylkje.
Ingvild Myking (37) ble drept i sitt eget hjem på Hylkje. Foto: Privat

Krever 21 års forvaring

Sist oppdatert:
35-åringen ikke var sinnssyk da han stakk i hjel Ingvild Myking, mener rettspsykiaterne. - En målrettet handling, hevder aktor.

(iBergen.no) : I dag avsluttes rettssaken i Bergen tingrett mot den 35 år gamle mannen som er tiltalt for brutalt å ha drept Ingvild Myking (37) med kniv i hennes eget hjem på Hylkje 20. juli i fjor. Mannen er også tiltalt for å ha voldtatt den ti år gamle venninnen til Mykings datter, noe han også har erkjent.

- Ikke sinnssyk eller bevisstløs
35-åringen nekter derimot straffskyld, og det er ventet at hans forsvarer Tor Erling Staff senere i dag vil hevde at tiltalte ikke var strafferettslig tilregnelig i gjerningsøyeblikket.

Rettspsykiaterne som har undersøkt 35-åringen, konkluderer med at han ikke var sinnssyk eller bevisstløs 20. juli i fjor, og har konkludert at mannen lider av såkalt ustabil paranoid dyssosial personlighetsforstyrrelse.

Ved titiden fredag gikk aktor i saken, statsadvokat Arild Oma, i gang med sin avsluttende prosedyre i saken. Der la han ned påstand om forvaringsstraff i 21 år, med en minstetid på 10 år, for den tiltalte 35-åringen.

– Dette er en gruoppvekkende sak, og hver for seg har de tre første postene i tiltalen en strafferamme på 21 års fengsel. Det er ingen tvil om at disse handlingene kvalifiserer til lovens strengeste straff, sa Oma i retten.

Han fremholdt det som mer enn sannsynlig at påtalemyndigheten vil holde 35-åringen innesperret store deler av livet, også utover de 21 årene.

– Den alvorlige personlighetsforstyrrelsen, rusavhengigheten og den lange behandlingen de sakkyndige har sagt trengs, gjør at det kreves forvaring i lenger enn 21 år, sa Oma.

- Ville gjenopplive moren
Statsadvokaten mener det foreligger svært straffskjerpende omstendigheter, ikke minst fordi Mykings datter var tilstede i huset og så moren død. Ifølge Oma kom datteren ut i stuen etter drapet og forsøkte forgjeves å få liv i moren.

Tidligere denne uken fortalte politibetjentene om hva som skjedde da de kom til åstedet.

- I det jeg kjører inn, kommer det to småjenter løpende mot meg. De kom mot meg og skrek at han hadde drept mamma, forklarte politimannen.

- Relasjonen ble for mye for ham
– Etter min oppfatning har han handlet med hensikt, hvor målet med handlingen var å ta livet av Ingvild Myking. Hvorfor han drepte Myking, som han hadde en fascinasjon for, kan umiddelbart virke helt meningsløst og vanskelig å forstå. Den eneste forklaringen, slik jeg ser det, er de alvorlige problem han har til nære relasjoner, sa aktor Oma i retten.

– Han taklet ikke situasjonen han kom opp i med relasjonen til avdøde. Dette har blitt for mye for ham, i forhold til isolasjonen i fengselet. Det er mulig han fryktet å bli sviktet, og løste problemet ved å ta livet av henne, sa statsadvokaten.

35-åringen selv har forklart at han fikk tunnelsyn før drapet skjedde. Dette mener Oma skyldtes stresset rundt situasjonen han var oppe i, og mener at han til tross for en viss svekkelse av bevisstheten var fullt i stand til å handle med overlegg.

Mener å bevise overlegg
– Tiltalte satt ved kjøkkenbordet og bestemte seg for å ta livet av Myking. Det ble løsningen på hans problem. Han tar først opp en kniv, så velger han en annen og større. Det viser at han hadde besluttet å ta livet av henne, mener Oma.

Statsadvokatene mener også at stikket i hjertet, og det faktum at 35-åringen skal ha lukket skyvedøren for å hindre de to barna i å se drapet, underbygger at drapet ble begått med overlegg.

– Dette var ingen plutselig innskytelse. Han brukte tid i flere ledd på å gjennomføre handlingen, er Omas konklusjon.

- Voldtekten helt ekstraordinær
Aktor presiserte samtidig at det ikke er noe som tyder på at 35-åringen tok livet av Myking for å kunne gjennomføre voldtekt av den ti år gamle jenten som befant seg i huset sammen med Mykings datter.

– Barna har vært oppe i en ekstrem situasjon. Først så de Ingvild Myking drept, deretter ble de truet på livet og den ene voldtatt. De må ha vært svært redde, og det hele er helt ekstraordinært i forhold til overgrep mot barn, sa statsadvokaten.

iBergen.no følger rettssaken.

Les flere nyheter på www.iBergen.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere