RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Krever 27 mill etter legetabbe

Sist oppdatert:
Lone Kristiansen (7) kan få norgeshistoriens største erstatning etter en sykehustabbe. Familien krever Pasientskadenemda for 27 millioner kroner.

Ålesund (TV 2 Nyhetene): Den tragiske tabben skjedde i 2000. I dag er Lone Kristiansen fra Eidsvåg i Romsdal 100 prosent invalid.

Se innslaget på TV 2 Sumo

- Der pasienten har overlevd er dette det verste tilfellet av feilbehandling jeg har sett, sier familiens advokat Edmund Asbøll til TV 2 Nyhetene.

Kristiansen var bare sju måneder gammel da hun fikk oppkast og diaré. Familien fra Eidsvåg i Romsdal fraktet henne til sykehuset i Kristiansund for å få hjelp. I løpet av ti dramatiske timer forrverret situasjonen seg, uten at legen klarte å stille diagnose. Sterkt forsinket ble den lille jenta fraktet med helikopter til Trondheim. I et notat fra AMK går det frem at ”det tok pinlig lang tid før helikopter ble rekvirert”.

Klinisk død
- Hun var klinisk død ved ankomst Trondheim, forteller pappa Olav Kristiansen til TV 2 Nyhetene.

Dette bekreftes i Lones journal og i helsetilsynets gransking av legen. Helsetilsynet har konkludert med at legen opptrådte uforsvarlig da han ikke klart å oppdage at Lone hadde tarmslyng.

Etter ni dager i respirator fikk familien den nådeløse dommen: Lone hadde pådratt seg en alvorlig hjerneskade.

- Det er bittert at ei frisk jente ble forvandlet til 100 prosent invalid i løpet av ei natt, forteller Olav Kristiansen.

I dag er den 7 år gamle jenta 100 prosent invalid etter en hjerneskade.
I dag er den 7 år gamle jenta 100 prosent invalid etter en hjerneskade.

Fikk 6,3 millioner
Familien har fått 6,3 millioner kroner i erstatning fra Norsk Pasientskadeerstatning. Dette er de ikke fornøyd med og har derfor tatt ut stevning mot Staten ved Pasientskadenemda. Kravet er på 27 millioner kroner når rettssaken starter i Oslo i oktober. Ifølge familiens advokat vil et medhold i kravet i så fall være norgeshistoriens største erstatningsutmåling.

- Dette er vel den mest alvorlig skade jeg har sett på noe barn som har overlevd. I tillegg er det viktig å være med å flytte grensene i norsk erstatningsrett slik beskyttelse for alvorlige skadde barn øker, sier Edmund Asbøll.

Direktør Rose-Marie Christiansen i Pasientskadenemda har forståelse for at 6,3 millioner kroner kan virke lite.

- Men norsk erstatningsrett er relativt nøkternt. Vi må også ha for øye at primært er det offentlige ansvar å sørge for at de medisinske behovene blir dekket, sier Christiansen til TV 2 Nyhetene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere