*Nettavisen* Nyheter.

Krever 3,5 milliarder til forskning

Christian Hambro Foto: Scanpix

Norske politikere ligger håpløst langt etter målet om å få FoU-innsatsen opp på OECD-nivå. - Vi trenger 3,5 friske milliarder neste år, er beskjeden fra Christian Hambro i Forskningsrådet.

05.12.03 11:30

Stortinget har satt seg som mål at FoU-innsatsen i Norge skal opp på samme nivå som gjennomsnittet i OECD-landene innen utgangen av 2005. Skal vi greie det, må politikerne hoste opp 3,5 milliarder ekstra neste år, ifølge administerende direktør Christian Hambro i Forskningsrådet.

- Må ta grep til våren

Hambro tror ikke det er mulig å få skrapt sammen en så stor pott i statsbudsjettet for 2005. Det har aldri skjedd at politikerne har bevilget et så stort beløp til FoU i ett jafs. Derfor må Stortinget ta grep allerede til våren, mener forskningsdirektøren.

- For at det skal være mulig, må Stortinget komme med ekstrabevilgninger allerede i forbindelse med behandlingen av revidert budsjett til våren, sier han til TV 2 Nettavisen.

- Politikerne kan velge mellom å komme med økte direktebevilgninger eller en kraftig utvidelse av Skattefunn-ordningen. For statskassen burde det komme ut på ett, tilføyer han

Elendige konjukturer

På grunn av de dårlige tidene i næringslivet, har den egenfinansierte forskningsinnsatsen gått ned de siste par årene. Derfor må staten trå til med mer penger for at forskningsinsitusjonene skal greie å holde dampen oppe.

- Stortinget har gjentatt gang på gang at man står ved målet, men vi kom i gang litt for seint. Når næringslivet nå ha redusert sin forskningsinnsats, kommer vi enda mer bakpå. Det er en strek i regningen reint politisk, fortsetter Hambro.

Lar politikerne være å hoste opp de nødvendige milliardene, dropper de samtidig en meget lønnsom investering, mener forskningsdirektøren.

- Vi vil da kostatere at regjering Storting ikke har nådd målet de har satt seg. Det er bare én vei å gå, og det er å gjøre næringslivet i Norge mer kunnskapsintensivt. All erfaring viser at bevilgning til næringsrettet forskning er en meget god investering, påpeker han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.