RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Krever 750 mill av ranerne

Sist oppdatert:
Påtalemyndigheten vil kreve 750 millioner kroner i erstatning for «Skrik» og «Madonna».

OSLO TINGHUS (TV 2 Nettavisen): Det sa aktor Terje Nybøe i sitt innledningsforedrag under Munch-saken i Oslo tingrett tirsdag.

Oslo kommune har fått en verdivurdring av bildene. «Skrik» er verdt 500 millioner kroner, og «Madonna» er verdsatt til 250 millioner kroner. Erstatningstallene er fra Terra skadeforsikring.

Det hørtes et lite gisp i salen da aktor kom med erstatningssummen. Erstatningssummen er det største beløpet som noen gang er krevd i en ranssak i norsk historie.

Visste ikke
Statsadvokat Nybøe fortalte også at politiet ikke var klar over at aktiviteten på gården til Nataas, og senere ved en bensinstasjon på Kjeller den 24. september 2004, i realiteten var en overlevering av de stjålne Munch-bildene.

- Det ble vi først klar over etter at vi gjennomgikk avlyttede samtaler og da vi hadde avhørt Nataas i juni 2005, sa Nybøe.

Politiet startet avlytting av to telefoner dagen før, og ante dermed ikke omfanget av den kontakten som skulle skje på gården. Det ble i disse samtalene snakket i koder.

 Toska-kobling
Det har ved flere anledninger vært nevnt at David Toska kan ha hatt noe med Munch-ranet å gjøre. Han har også vært avhørt som mistenkt.

Statsadvokaten sa i retten tirsdag at politiet i forbindelse med spaning på Toskas samboer da Toska var på flukt, kom over en mann som ble observert på gården på Kjeller den dagen bildene ble overlevert

- Da vi spanet på gården, så vi to biler. Den ene var en Mercedes. Denne Mercedesen observerte vi igjen senere på kvelden under spaningen, sier Nybøe.

Mannen som eide bilen er død av kreft, og politiet har derfor ikke avhørt ham.

Telefonavlytting
Under innledningsforedraget tirsdag formiddag innrømmet statsadvokat Nybøe at politiet ikke har et eneste DNA bevis mot de tiltalte i saken. De har derimot avhørt 60.000 telefonsamtaler i forbindelse med etterfoskningen av Munch-ranet. Av disse har retten plukket ut 111 samtaler de mener er sentrale i saken.

Statsadvokaten står på at han vil ha avspilt en samtale mellom en Dagblad-journalist og 38-åringen fra Sarpsborg som er tiltalt. Innholdet i disse samtalene skal visstnok belysehans egen rolle og andres rolle i forhold til ranet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere