Krever 800.000 etter kvelning

Foto: (TV 2)

MYSEN (TV 2 Nettavisen): Familien til Tomasz Wacko krever til sammen 800.000 kroner i oppreisning av polititjenestemannen som forårsaket farens og ektemannens død.

15.03.04 12:55

Polititjenestemannen erklærte seg ikke skyldig da rettssaken mot ham startet i Heggen og Frøland tingrett mandag.

Tjenestemannen vil senere i dag forklare seg om natten den 2. juni da han under pågripelsen av Wacko tok et halsgrep på mannen som førte til at han døde noen dager senere. Selv mener han å ha handlet i nødverge.

Krever 200.000 hver
Bistandsadvokat Tor Erling Staff varslet at det vil bli lagt ned påstand om oppreisning begrenset oppad til 200.000 kroner for hvert av Wackos tre barn, samt hans kone. Til sammen blir dette 800.000 kroner.

Under sitt innledende foredrag oppsummerte statsadvokat Hans Jørgen Bender hvordan påtalemyndigheten ser på saken

- Tjenestemannen ville pågripe Wacko. Det ville ikke Wacko. Det ble en kamp mellom disse. På et tidspunkt festet tiltalte et halsgrep på den avdøde. Tiltalte og hans makker klarte ikke å påsette tiltalte håndjern. Etter hvert fikk de hjelp, slik at de fikk påsatt ham håndjern. I den forbindelse sluttet Wacko å gjøre motstand. Noe tid etter dette igjen oppdaget tiltalte at Wacko var skadd, og at man hadde problemer med å komme i kontakt med ham. Etter kort tid kom sykebil og det ble startet livreddende førstehjelp. Han ble kjørt til Moss sykehus, lagt i respirator og døde noen dager senere.

- Hadde alternativer
- Handlet han i tråd med normer oppsatt for en forsvarlig opptreden. Var det forsvarlig å bruke halsgrepet. Var det forsvarlig å holde det så lenge og burde han forvisset seg om at det gikk bra. Påtalemyndigheten mener det var en opphetet situasjon, men ikke en nødvergesituasjon. Han hadde alternativer og burde vurdert annerledes, sa Bender.

Under innledningsforedraget poengterte Bender at Riksadvokaten allerede i 1991 la ned forbud mot bruk av halsgrep for polititjenestemenn. Årsaken er at grepet kan være dødelig, noe som også ble utgangen i denne aktuelle saken. Obduksjonen viste at halsgrepet skadet et nervesenter i halsen som gjorde at hjertet til Wacko stoppet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag