Gå til sidens hovedinnhold

Krever åpenhet om kreft-tall

Bjarne Håkon Hanssen (Ap) krever at helse- og omsorgsminister Ansgar Gabrielsen offentliggjør tallene over kvaliteten på kreftbehandling på de enkelte sykehus.

Arbeiderpartiets helsepolitiske talsmann er opprørt over at helse- og omsorgsministeren ikke vil offentliggjøre tallene.

- Skaper bekymring
- I dag våknet mange kreftsyke og kreftopererte til nyheten om at pasienter med endetarmskreft har 20 prosent større sjanse for å leve fem år etter behandling hvis en opereres ved et stort sykehus i forhold til et sentralsykehus. Dette skaper stor bekymring blant de mange pasientene dette gjelder. Derfor må folk få vite hvor god behandlingen er ved det enkelte sykehus, sier Hanssen ifølge en pressemelding fra Ap.

Fritt sykehusvalg
Innføringen av fritt sykehusvalg har gitt pasientene en større valgfrihet. Som en konsekvens av dette mener Hanssen pasienter med alvorlige sykdommer bør få vite kvaliteten på den behandlingen de skal gjennomgå, slik at de kan velge.

Store sykehus gjør det best
NRK meldte i dag om tall fra en undersøkelse som viser at overlevelsesprosenten er større ved store sykehus som Rikshospitalet og Ullevål universitetssykehus enn ved sentralsykehusene for den undersøkte gruppen av pasienter med kreft i endetarmen.

- Mange pasienter med denne kreftsykdommen er nå bekymret. Når tallene nå er offentliggjort, må de også få vite hvor det er god og dårlig kvalitet, sier Hanssen.

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 77,72 øre - fastpris 24,90 øre

Kommentarer til denne saken