RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Krever at Hydro snur

Sist oppdatert:
Modernisering av Hydros smelteverk i Årdal og Høyanger vil lønne seg, hevder de ansatte. Likevel har Hydro bestemt seg for å legge ned produksjonen, og det får LO til å steile. Også næringsministeren reagerer.

Som følge av nye utslippstillatelser fra Statens forurensningstilsyn må Hydro Aliminium stenge de eldste forbrenningsovnene i smelteverkene innen utgangen av 2006. Selskapet vil ikke investere i nye ovner fordi det vil bli for dyrt.

De tillitsvalgte ved Hydros smelteverk på Årdal og i Høyanger mener de kan bevise at modernisering vil lønne seg.

Deres regnestykke viser at dersom Hydro Aliminium investerer én milliard, vil de få 200 millioner tilbake hvert år framover, en avkastning på 20 prosent, langt over Hydros interne krav på 10 prosent.

- Til og med en enkel industriarbeider som regner på fingrene, greier å se at dette er gode prosjekter, sier Billy Fredagsvik, leder i Høyanger Kjemiske fagforening, til TV 2.

Hydro-ledelsen ser også lønnsomhet, men står på bremsene.

- Vi har også regnet på disse prosjektene og på de nivåene man har beregnet dem, viser de at de er gode prosjekter, sier Thomas Knutzen, informasjonsjef i Hydro Aluminium.

Problemet er ifølge Knutzen at kostnadsnivået ved verkene i Årdal og Høyanger er for høyt i forhold til tilsvarende prosjekter i andre deler av verden.

- En annen beregningsmåte viser at kostnadsnivået blir for høyt i forold til konkurransesituasjonen, sier han.

Uttelling hos ministeren

Rundt 300 ansatte står i fare for å miste jobbene sine, og nå ber de næringsminister Ansgar Gabrielsen om hjelp. Allerede torsdag fikk fagforeningsledere og lokalpolitikere vise regnestykket sitt til statsråden, og det gav uttelling.

- Min konklusjon er at jeg vil måtte ta en fornyet kontakt med Hydro for å få greie på hvilke rammebetingelser som eventuelt kan endres. Så får vi i neste omgang om vi har mulighet til å gjøre noe med det, sier Gabrielsen til TV 2.

Møter Reiten mandag

Hos LO er man sjokkert over Norsk Hydros beslutning, når nye tall viser at en modernisering ville vært lønnsom.

- De har tjent penger, kommer til å tjene penger, men vil likevel ikke modernisere fordi de tjener mer penger i utlandet, sier LO-leder Gerd Liv Valla (bildet).

Hun gir Hydro-sjef Eivind Reiten det glatte lag.

- Dette viser at Hydro og Reiten ikke er opptatt av industribygging og samfunnsbygging, sier hun til TV 2.

LO-lederen har allerede bedt om et møte med Hydro-sjefen. Det skjer mandag, og der kommer Eivind Reiten til å møte krav om at beslutningen blir omgjort.

- Her møter man avkastningskrav, men Hydro tjener penger, og da kan man ikke enøyd se etter steder man kan tjene enda mer penger, sier hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere