*Nettavisen* Nyheter.

Krever at Scandinavian Star-saken gjenåpnes

Foto: Jarl Rehn-Erichsen / SCANPIX

- Den største uløste drapssaken i Norge i fredstid, sier leder i støttegruppe.

02.12.10 08:37

De nye opplysningene om brannforløpet på Scandinavian Star gjør at etterforskningen av dødsbrannen må gjenåpnes, krever Støttegruppen, ifølge NTB.

Dansk riksadvokat tar initiativ
Støttegruppen etter Scandinavian Star mener det er positivt at den danske riksadvokaten onsdag ifølge nyhetsbyrået Ritzau henvendte seg til Norge og ba om at norske myndigheter ser på dødsbrannen i 1990 igjen.

160 mennesker døde
- Scandinavian Star-brannen er den største uløste drapssaken i Norge i fredstid. Totalt ble 160 mennesker drept på grunn av brannen - 158 døde i selve brannen, i tillegg døde en person på sykehus etterpå, og et barn døde i mors liv. Drapssaken er ikke oppklart. Den er ikke ferdig etterforsket. Det mener vi at den må bli, sier Jan Harsem, leder i Støttegruppen til NTB.

Ny rapport på vei
Onsdag ble det klart at danske myndigheter har gjennomgått ferjebrannen på nytt, og at en ny rapport er på vei. Den skal være klar i neste uke, skriver Ritzau. Rapporten kommer etter at svenske brannteknikere kom med oppsiktsvekkende vurderinger av branntilløpet på ferjen. Blant annet viser de nye funnene at noen av brannene oppsto lenge etter at den første brannen var oppdaget, og først etter at mannen som har vært ansett for å være gjerningsmannen, var omkommet.

Flere teorier
Noen av brannene oppsto samtidig på steder der ventilasjonsanlegget kunne spre dem rundt i skipet. Det har i alle år vært spekulert på hva som førte til Scandinavian Star-ulykken. En av teoriene har vært at det dreide seg om forsøk på forsikringssvindel.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.