*Nettavisen* Nyheter.

Krever bedre riggprosedyrer

Maskinistforbundet krever bedre opplæring av personell om bord på flyttbare rigger etter «Bourbon Dolphin»-forliset.

27.04.07 11:01

Under sjøforklaringen kom det fram flere detaljer som kastet lys over hva som gikk galt under ankerhåndteringsoperasjonen ved oljeriggen «Transocean Rather» 12. april, operasjonen som gikk forut for «Bourbon Dolphin»s forlis, 75 nautiske mil utenfor Shetland.

Samarbeidsproblemer
Blant annet ble det stilt spørsmål ved hvorfor mannskapet på riggen ga ordre om å senke en av styrepinnene på «Bourbon Dolphin»s dekk, noe som gjorde at kjettingene gikk hardt ut til babord side. Mannskap på «Bourbon Dolphin» beskrev også store samarbeidsproblemer med «Highland Valour» , et tredje fartøy som skulle assistere i operasjonen. Rederidirektør Trond Myklebust i Bourbon Offshore Norway sier til Sunnmørsposten at han ennå ikke vet hvorfor «Bourbon Dolphin» ble omdefinert fra hjelpefartøy til hovedfartøy.

- Fikk fatale konsekvenser
Generalsekretær i Maskinistforbundet, Arnljot Muren, sier til Sunnmørsposten at lærdommen fra forliset er at det må utarbeides langt bedre prosedyrer for denne type operasjoner.

- Når vi ser hvilke fatale konsekvenser forslaget fra riggen om å senke en av styrepinnene fikk, så bekrefter det våre krav om at en må få bedre maritime kompetanse om bord på de flyttbare riggene. Jeg vet ikke hvilke kompetanse den personen på riggen som ga ordrer hadde, sier Muren til avisa.

Justisminister Knut Storberget har kalt inn til pressekonferanse fredag. Det er ventet at regjeringen her vil presentere granskingskommisjonen som skal se nærmere på årsakene til forliset. Forsikringsselskapet Gard har ennå ikke tatt stilling til om og når «Bourbon Dolphin» skal heves, ifølge Sunnmørsposten. Eksperter sier det er mulig, men at det er en kostbar operasjon.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.