*Nettavisen* Nyheter.

Krever Bjugn-gransking

Frps justispolitiske talsmann mener det må settes ned en granskingskommisjon som går gjennom Bjugn-saken fra a til å.

19.05.06 00:04

- Vi må unngå at ting som dette skjer i fremtiden, derfor er en kommisjon på sin plass, sier Jan Arild Ellingsen - etter at to av verdens fremste eksperter på området fastslår at at ingen av småjentene som var grunnlaget for den såkalte «Bjugn-saken» var fysisk skjendet. Ulf Hammerns advokat, Sigurd Klomsæt, krevde torsdag en politisk oppvask i kjølvannet av saken, og han får gehør fra Ellingsen.

Feil
De amerikanske forskerne Joyce Adams og Astrid Heger konkluderer i en rapport med at nesten 30 barn kan ha fått feil diagnose i 1992 og 1993 - da Bjugn-saken rystet Norge. De anerkjente forskerne har gransket bilder av de 10 mest sentrale påståtte ofrene, og konstaterer at ingen var skadet i underlivet etter seksuelle overgrep, skrev VG torsdag.

Så mange som 33 barn fikk voldsoffererstaning av staten etter saken, mens den som var utpekt som gjerningsmann for 10 av barna - Ulf Hammern, ble frikjent.

- Vi må få en full gjennomgang av hele saken, sier Ellingsen. Han vil ta initiativet til at Stortinget nedsetter en granskingskommisjon.

Lærdom
Ellingsen er ikke interessert i å frata noen voldsoffererstatning eller liknende, men mener man må få en full gjennomgang av en offentlig granskingskommisjon slik at alle fakta kan komme på bordet.

- Det må være mulig å ta lærdom av prosesser som dette, sier Ellingsen, og viser også til at Norge ble dømt i menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg for ikke å ha behandlet Ulf Hammern som uskyldig da han krevde erstating.

Ingen andre ble heller dømt i saken der Hammern var anklaget for å lede en pedofil ring som skulle ha misbrukt 40 barn i bygda. Tre kvinner og fire menn ble arrestert i en razzia, blant dem den nå avdøde lensmannen i bygda.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.