Gå til sidens hovedinnhold

Krever ekstern granskning av Thorkildsen-varsel

De borgerlige partiene i Oslo med felles krav om granskning av påstandene mot skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV).

For to uker siden ble det kjent at flere ledere i Utdanningsetaten i Oslo har sendt inn et formelt varsel mot skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV).

I varselet som Nettavisen har fått tilgang til, bruker lederne sterke ord, og karakteriserer Thorkildsens oppførsel som både skremmende, nedverdigende og krenkende. Det hevdes også at byråden «til stadighet unnlater å informere bystyret og komitéen».

Nå krever de borgerlige partiene full granskning av byråden, og da særlig påstandene om at hun skal ha unnlatt å informere bystyret.

Les også: Inga Marte Thorkildsen om varslersak: - Samarbeidet har vært svært krevende

- Det er veldig alvorlig

I en felles brev fra Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og KrF, som tirsdag ble sendt til Kontrollkomiteens medlemmer i Oslo kommune, anmoder partiene om at det settes i gang undersøkelser av mulige brudd på byrådets opplysningsplikt overfor bystyret.

«Vi ber om at Kontrollutvalget på selvstendig grunnlag iverksetter undersøkelser av denne og eventuelle andre påstander i varslet som kontrollutvalget mener det er grunnlag for å undersøke. Vi ber om at det benyttes ekstern kompetanse i undersøkelsene, dersom dette er nødvendig for at varslerne skal ha tillit til prosessen. Behovet for å skape ro og gjenopprette normale arbeidsforhold i Osloskolen gjør at vi ber om at undersøkelsene gjennomføres og konkluderes så raskt som mulig», står det i brevet, som Nettavisen har fått tilgang til.

Det var Venstres gruppeleder i Oslo bystyre, Hallstein Bjercke, som mandag tok initiativ til kravet om en granskning overfor de andre borgerlige gruppelederne

- Dette er ikke for å frata byrådslederen noe ansvar for behandlingen av varselet, men i varselet fremkommer det en påstand om at byråden stadig vekk tilbakeholder informasjon for bystyret, og det er i så fall veldig alvorlig. Og det må bystyret ettergå, og ikke byrådslederen, sier Bjercke til Nettavisen.

Gunnar Stavrum: Ingen troverdighet når man gransker seg selv

Det er Kontrollutvalget som er bystyrets organ for slike saker.

- Derfor ber vi nå Kontrollutvalget undersøke påstandene, sier Bjercke.

Les også: Nytt varsel mot byråd i Oslo

- Kan ikke bare henge i lufta

- Hvorfor er denne saken så alvorlig?

- Byrådets informasjonsplikt overfor bystyret er jo en grunnleggende del av det parlamentariske styringssystemet vårt, og om en byråd bryter opplysningsplikten, er det svært alvorlig, sier han.

- Men det er bare en påstand så langt?

- Det er en påstand, men det er en påstand som ikke bare kan henge i lufta, og det må bystyret undersøke, slår Bjercke fast.

Les også

Her er varslene mot skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV)

Til behandling i ettermiddag

Tirsdag ettermiddag skal Kontrollkomiteen i Oslo møtes, der Thorkildsen-saken skal opp til behandling.

Brevet er undertegnet Eirik Lae Solberg, Høyres gruppeleder, Hallstein Bjercke, Venstres gruppeleder, Carl I. Hagen, Fremskrittspartiets gruppeleder og Erik Lunde, Kristelig folkepartis gruppeleder.

I forrige uke ble det kjent at byrådsleder Raymond Johansen (Ap) selv skal håndtere og konkludere i varslersaken mot skolebyråden.

«Byrådens atferd i møter med medarbeidere i Utdanningsadministrasjonen er trakasserende. Dette manifesterer seg i utilbørlig oppførsel der byråden roper høyt og skriker til enkelte medarbeidere, gestikulerer vilt, gråter og mistenkeliggjør tilstedeværende», står det blant annet i varselet.

Les også

Unicare-sjef står frem med kritikk av Thorkildsen: - Har aldri opplevd lignende

Kommentarer til denne saken