*Nettavisen* Nyheter.

Krever fem år for passvindel

Påtalemyndigheten krever fem års fengsel for iraneren som laget falske pass og arbeidstillatelser for å overbevise Erna Solberg.

Mannen ville vise den tidligere ministeren hva desperate kurdere gjør når de ikke får hjelp av Staten.

- For lav strafferamme
49-åringen er tiltalt for forfalskninger av norske og utenlandske dokumenter, samt for å ha hjulpet med menneskesmugling.

Rettssaken ble avsluttet tirsdag, og dom er ventet i neste uke.

- Vi har bedt om fem års fengsel for mannen, sier politiadvokat Håvard Kampen til TV 2 Nettavisen.

Kampen er derimot usikker på om fem år er nok for denne type svindel.

- Strafferammen på dette området er veldig lavt, og er ikke tilpasset dagens samfunn. Ser en på samfunnsskadene ved dette mener vi at fem år i hvert fall ikke er for strengt, sier Kampen.

Han forteller at de har sammenlignet med rettspraksisen for pengeforfalskning, der minstestraffen er tre år, og påpeker at tillitten til norske pass er vel så viktig som tilliten til norsk valuta.

Nektet for smugling
I sin forklaring dro kurderen inn tidligere kommunalminister Erna Solberg, og forsvarte hvorfor han hjalp kurdere med falske dokumenter.

- Det er bedre (å bruke falske dokumenter, red.anm.) til å stjele 5000 kroner fra den norske stat, enn å drive med salg av narkotika, sa tiltalte.

Da rettssaken startet erkjente han straffskyld for produksjon av falske dokumenter, men nektet for å ha deltatt i organisert menneskesmugling.

- Ønsket å bli tatt
Den tidligere drosjesjåføren i Oslo, som i september i fjor ble tatt med flere tusen dokumenter på datamaskiner, falske stempler, printere, scannere, foiler og passfoto, hevdet at han ønsket å bli tatt for å vise norske myndigheter hva mennesker i desperasjon er villig til å gjøre, og for at Norge skal forstå alvoret i situasjonen.

- Jeg har hatt et politisk mål, sa tiltalte og viste til de 2000 til 3000 kurdere som har vært i Norge i seks-syv år. Mange av dem kom til meg og ba om hjelp. De har ingen penger og er i nød. Vi har henvendt oss til norske myndigheter mange ganger med tårer, men de forstår ikke, sa 49-åringen i retten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.