Krever fengsel for kakekaster

Foto: Arne Lutro / Nettavisen

Kakekaster John Waagaard bør få 45 dagers ubetinget fengsel, mener påtalemakten.

30.11.06 16:15

OSLO TINGRETT (Nettavisen): Aktor Marit Bakkevig la torsdag ned påstand om 45 dagers ubetinget fengsel mot John Waagaard, som er tilalt for å ha kastet bløtekake i nakken på finansminister Kristin Halvorsen.

- Det var et angrep på Kristin Halvorsen, fordi hun er finansminister. Waagaard likte ikke at finansministeren kom fra et parti med så lav oppslutning og ville starte en debatt om det. Det er et forsøk på å påvirke regjeringen til å på nytt se på hvem som skal være finansminister, sa aktor i sin avslutningsprodedyre torsdag.

Dette var Waagaards forsvarer helt uenig i.

- Fengsling blir helt feil, sa advokat Harald Stabell, og fortsatte:

- Det er ikke særdeles skjerpende omstendigheter å kaste bløtkake i bakhodet på noen.

Lettet kakekaster
Stabell mener likevel at kakekasting er en legemsfornærmelse, men helt i nedre sjiktet.

- Fordi det er en legemsfornærmelse, så skal det straffes, sier Stabell til Nettavisen.

- Hva er passende straff?

- Det vil jeg ikke uttale meg om, sier Stabell og viser til prosedyren hvor han mente at hans klient burde få betinget fengsel.

Selv sier Waagaard at han er lettet.

- Jeg hadde trodd at de kom til å legge ned høyere påstand. Sånn sett er jeg lettet. Men 45 dagers fengsel er likevel for mye, sier Waagaard til Nettavisen.

Risikerte 15 års fengsel
24-åringen risikerte 15 års fengsel etter at han 18. oktober i fjor kastet kake på Halvorsen. 24-åringen er tiltalt for brudd på Straffelovens § 99: «for ved vold, trusler eller andre ulovliger midler å ha søkt i hindre et medlem av Statsrådet i sin virksomhet».

- Ingen hadde fortalt meg at det å kaste kake på finansministeren har en 15 års fengsel. Det synes jeg er helt høl i hue, sa han til Nettavisen under en pause i saken torsdag.

Kaken traff ministeren i hodet og nakken, og statsråden ble forsinket i sitt arbeid den dagen. Kaken var en marsipankake kjøpt på konditoriet rett overfor gaten fra Finansdepartementet.

Han har tidligere sagt at han gjorde det fordi det er latterlig at en finansminister kommer far et parti fra så lav oppslutning.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Arne Lutro / Nettavisen

- En aggressiv handling
Torsdag formiddag forklarte Kristin Halvorsen Oslo tingrett hvordan det var å bli kastet kake på.

- En bløtkake er ikke farlig. Men det er en aggressiv handling. Man får en person tett innpå seg som kaster kake på deg.

Finansministeren pekte på konsekvensene av kakekastingen. I 16 år har hun gått til og fra jobben som stortingspolitiker. Det er det nå slutt på. Etter at hun fikk marsipankaken i bakhodet, har hun ikke gått alene til jobb. Hun frykter at det norske samfunn er i ferd med å miste en viktig verdi.

- Den utrolige verdien vi har i Norge: At toppolitikere kan gå og handle på butikken blant vanlige folk.

- Viktig å leve vanlig
Finansministeren kan fortsatt tidvis bevege seg fritt rundt, men sikkerheten er skjerpet inn.

- Det er viktig for meg å leve et så vanlig liv som mulig, for da utfører jeg jobben som politiker bedre, sa Halvorsen

Finansministeren mistet én time av arbeidsdagen sin den 18. oktober i fjor.

- Etter kakekastingen ble det organisert transport hjem, så jeg kunne dusje og skifte og komme tilbake på jobb og starte arbeidsdagen, fortalte Halvorsen.

- Hele Finansdepartementet syntes det var leit at jeg skulle starte jobben som finansminister sånn.

Etter kakestuntet gikk John Waagaard rolig ut av Finansdepartementet. Kort tid senere ble han anholdt av sikkerhetsvakter.

I ettertid sendte han via sin advokat et brev til Halvorsen, der han ba om unnskyldning. Finansministeren svarte ikke på brevet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.