Krever flere kvinnelige politiledere

Foto: (Foto: Knut Fjeldstad / SCANPIX .)

Justisminister Odd Einar Dørum (V) krever at minst 30 prosent av dem som ansettes i lederstillinger i politiet, skal være kvinner.

- Jeg har pålagt politidirektoratet å gjøre rede for hva som gjøres for å få flere kvinner i ledende stillinger, sier Dørum til NRK.

Han sier at regjeringen vil kreve at det i løpet av 2004 skal være minst 30 prosent kvinner som ansettes i lederstillinger i politiet.

Politiyrket er et av de mest mannsdominerte yrkene i dag. Bare to av 27 politimestre her i landet er kvinner.

- Når det utnevnes politimestere, visepolitimestere og andre på toppen, så skal likestillingsspørsmålet være med. Dersom en eller flere kvinner har søkt og ikke blitt innstilt, så skal det begrunnes spesielt, sier Dørum.

Han vil likevel ikke kvotere kvinner inn i lederstillingene.

Norges lensmanns- og politilederlag støtter ønsket om flere kvinnelige ledere fullt ut, men heller ikke de vil kvotere inn kvinner.

- Innslagene i kjølvannet av 8. mars blir lett et spill med tall og prosenter. Vi kan ikke bare gjøre vedtak om at innen en frist skal vi ha en viss antall kvinner, skriver leder Geir Magne Aanestad i en pressemelding.

Han mener etaten har en utfordring i å skaffe kvalifiserte kandidater.

- Jentene må oppfordres til målbevisst å arbeide seg fram mot lederoppgaver. Stikk dere fram, jenter. Gjør karrierevalg som støtter oppom lederambisjonene, oppfordrer Aanestad.

Han mener en større kvinneandel vil gi en bedre politi- og lensmannsetat.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag