*Nettavisen* Nyheter.

Krever ikke regjeringsmakt

Foto: Heiko Junge (Scanpix)

Carl I. Hagen inviterer til bindende samarbeid med de ikke-sosialistiske partiene etter stortingsvalget neste år. Men han krever ikke lenger å delta i en regjering for å støtte den.

25.09.04 19:48

Fremskrittspartiets leder Carl I. Hagen retter blikket mot valget om ett år, og har strategien klar: Frp er åpen for alle mulige løsninger for å sikre en ikke-sosialistisk regjering.

Forutsetningen er at Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet ikke får flertall på Stortinget neste år.

- Både i 1997 og 2001 var vi åpne for å forhandle om en politisk plattform for en flertallsregjerning hvor vi skulle være med. Vi har nå sagt at vi vil prøve å bidra til en ikke-sosialistisk regjering. Det kan være en flertallsregjering, en ettpartiregjering eller en topartiregjering, men hvor det er et avklart flertall bak regjeringen i Stortinget. Og i så måte har vi redusert noe på vår bastanthet om deltakelse i regjeringen, sier Hagen til TV 2 Nyhetene.

- Flere muligheter
Hagen er opptatt av at de ikke-sosialistiske partiene må stå fram som et virkelig alternativ, og at samarbeidet kan ha mange former utenfor regjeringskontorene.

- Det kan være ulike former for avtaler, både med politiske bindinger, konsultasjonsopplegg, deltakelse i regjeringskonferanser eller kanskje at det partiet som ikke er medlem i regjeringen, får en statssekretær eller rådgiver. Det er mange muligheter innenfor den rammen vi har trukket opp.

- Må dempe kritikken
Hagen mener det er på tide at de ikke-sosialistiske partiene demper kritikken av hverandre.

- Jeg tror det er viktigere at vi på ikke-sosialistisk side begynner å bli mer opptatt av det vi er enige om i stedet for å bare snakke om det vi er uenige om. Det har de nå gjort på sosialistisk side, de forsøker å forhandle seg frem og få forståelse for hverandre. Det bør vi på ikke-sosialistisk side også gjøre.

På spørsmål om Hagen har lagt fra seg drømmen om å bli statsminister, sier han følgende:

- Drømmer kan vi alltid ha. Men vi må gjøre et fantastisk godt resultat hvis det skal bli noe annet enn en dagdrøm.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.