Gå til sidens hovedinnhold

Krever ikke regjeringsmakt

Carl I. Hagen inviterer til bindende samarbeid med de ikke-sosialistiske partiene etter stortingsvalget neste år. Men han krever ikke lenger å delta i en regjering for å støtte den.

Fremskrittspartiets leder Carl I. Hagen retter blikket mot valget om ett år, og har strategien klar: Frp er åpen for alle mulige løsninger for å sikre en ikke-sosialistisk regjering.

Forutsetningen er at Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet ikke får flertall på Stortinget neste år.

- Både i 1997 og 2001 var vi åpne for å forhandle om en politisk plattform for en flertallsregjerning hvor vi skulle være med. Vi har nå sagt at vi vil prøve å bidra til en ikke-sosialistisk regjering. Det kan være en flertallsregjering, en ettpartiregjering eller en topartiregjering, men hvor det er et avklart flertall bak regjeringen i Stortinget. Og i så måte har vi redusert noe på vår bastanthet om deltakelse i regjeringen, sier Hagen til TV 2 Nyhetene.

- Flere muligheter
Hagen er opptatt av at de ikke-sosialistiske partiene må stå fram som et virkelig alternativ, og at samarbeidet kan ha mange former utenfor regjeringskontorene.

- Det kan være ulike former for avtaler, både med politiske bindinger, konsultasjonsopplegg, deltakelse i regjeringskonferanser eller kanskje at det partiet som ikke er medlem i regjeringen, får en statssekretær eller rådgiver. Det er mange muligheter innenfor den rammen vi har trukket opp.

- Må dempe kritikken
Hagen mener det er på tide at de ikke-sosialistiske partiene demper kritikken av hverandre.

- Jeg tror det er viktigere at vi på ikke-sosialistisk side begynner å bli mer opptatt av det vi er enige om i stedet for å bare snakke om det vi er uenige om. Det har de nå gjort på sosialistisk side, de forsøker å forhandle seg frem og få forståelse for hverandre. Det bør vi på ikke-sosialistisk side også gjøre.

På spørsmål om Hagen har lagt fra seg drømmen om å bli statsminister, sier han følgende:

- Drømmer kan vi alltid ha. Men vi må gjøre et fantastisk godt resultat hvis det skal bli noe annet enn en dagdrøm.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot