RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Håkon Mosvold Larsen (Scanpix)

Krever Krekar-svar fra UD

Sist oppdatert:
Carl I. Hagen krever at regjeringen sier klart hva som skal til for å sende Krekar tilbake til Irak.

– Slik det er nå fremstår det som rene Kafka-situasjonen. Irakiske myndigheter skjønner ingenting av hva det er den norske regjeringen krever av dem for å få utlevert Krekar, sier Stortingets visepresident, Carl I. Hagen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Den tidligere Frp-formannen ønsker svar på nøyaktig hva norske myndigheter har foretatt seg for å få Krekar sendt tilbake til Irak.

– De sier ikke noe om hva det er som vil være godt nok for å sende Krekar hjem. Hvis det skal være slik at det er umulig å få vite hva som skal til får å få sendt Krekar ut, kan de like godt si at det aldri har vært aktuelt å sende Krekar hjem, mener Hagen.

Han ønsker nå å få en grundig redegjørelse om nøyaktig hva norske myndigheter har foretatt seg for å få Krekar hjemsendt.

Les også:Oppfordrer til drap på nordmenn

Dokument
Den amerikanske TV-kanalen NBC har de siste dagene jaktet på Krekar i forbindelse med en ny dokumentarserie om terrorister og krigsforbrytere.

TV-kanalen skal ha kommet over et dokument som de kurdiske myndighetene i Irak har utstedt, hvor det garanteres for at Krekar ikke vil bli utsatt for tortur eller dødsstraff dersom han blir utlevert. Dette er imidlertid ikke godt nok for utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap), som til TV 2 har uttalt at han ønsker garantier fra irakiske myndigheter sentralt.

Carl I. Hagen har selv ikke sett hele dokumentaren ennå, men han har sett klipp fra den.

– Jeg har sett klipp med Krekar og med han som undertegnet garantien i Irak, sier Hagen og legger til at han er svært lite imponert over hvordan norske myndigheter svarer for seg i dokumentaren.

Krekar bør ut uansett
Hagen mener selv Krekar bør sendes til Irak uavhengig av om han risikerer dødsstraff eller ikke.

– Da Krekar opererte som geriljaleder og terrorist, visste han utmerket godt at dette var forbundet med dødsstraff. Det er jo ikke slik at vi ville utelatt å utlevere en terrorist eller en massemorder til USA fordi de har dødsstraff i landet, sier Carl. I Hagen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Men det vil vel være et brudd på internasjonale forpliktelser dersom Krekar risikerer dødsstraff om han sendes hjem?

– Forpliktelsen er først og fremst det norske folk, og ikke hva noen internasjonale aktører har bestemt at skal være riktig eller galt for Norge. Regjeringen bryr seg jo ikke om internasjonale konvensjoner dersom dette ikke er i deres egen interesse, sier han. (ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere