RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Scanpix)

Krever marokkanere straffet

Sist oppdatert:
Frp og Høyre krever at marokkanere som har lurt til seg trygd blir straffet hardt.

Arbeids- og velferdsetaten (NAV) har tatt ut tiltale mot en lege, en psykolog og flere av de andre 50 personene som er involvert i den omfattende trygdesvindelsaken. I over åtte år tappet de mistenkte staten for 65 millioner trygdekroner.

Likevel får NAVs direktør for kontroll og innkreving Magne Fladby hard kritikk fra Frp og Høyre, fordi saken har pågått i over 8 år uten at trygdesystemet klart å avsløre og stanse svindlerne.

Store hull
- Dette er den groveste svindelsaken i Norge, og den bør føre til strenge straffer. Hele saken avdekker alvorlige svakheter i velferds- og trygdesystemet. Det dreier seg om et samarbeid mellom kriminelle leger og psykologer og pasienter. Slike tilfeller viser at det er store hull i vårt system, sier Høyres stortingsrepresentant Martin Engeset til Nettavisen.

Gjennom et samspill med en lege og en psykolog klarte 50 personer, de fleste av dem marokkanere, å svindle til seg 65 millioner kroner ved bruk av falske legeerklæringer de hadde kjøpt for opptil 15 000 kroner.

Må anmelde
NAV fikk de første mistankene om svindelen allerede i 1999, da de fikk en reaksjon mot den nå tiltalte legen for å trolig ha utskrevet falske legeattester til pasienter som søkte om sykepenger, attføringsstønad og uførepensjon.

- Mitt krav er at statsråd Bjarne Håkon Hanssen beordrer NAV til å politianmelde hver eneste person som har betalt for falske legeerklæringer, sier Engeset.

- Skremmende
Flere av marokkanerne bygde hus i hjemlandet med pengene de fikk utbetalt fra Norge, samtidig som de bodde i Oslo-området. Noen har også flyttet til hjemlandet, selv om de fortsatt har mottatt penger.

Sosialpolitisk talsmann i Frp Kenneth Svendsen krever at de marokkanske trygdemisbrukerne blir tvunget til å tilbakebetale trygden de har jukset seg til.

- Det er skremmende at dette har pågått i så mange år. Her må det gjøres noe med rutinene i NAV. Disse legene og psykiatere må også tiltales, de er i samme eller enda verre posisjon som de som mottok pengene, sier Svendsen til Nettavisen.

Ifølge Svendsen avhenger trygdesystemet av at folk kan stole på at de som er trygdet faktisk oppfyller kravene for å være trygdet.

Krevende sak
Direktør for kontroll og innkreving Magne Fladby mener på sin side at NAV har jobbet konsekvent med en sak som er både komplisert og omfattende.

- Det har vært både krevende og komplisert, og det er mye dokumentasjon som trenges før man tar ut en tiltale. Etter min vurdering har vi jobbet bra med denne saken, sier Fladby til Nettavisen.

Fladby nekter ikke for at NAV har vært klar over systematikken i svindelen siden slutten av 90-tallet, men understrekker at de hele veien har hatt en kontinuerlig vurdering om det riktige tidspunktet til å anmelde saken.

- Økokrim jobber videre med denne saken, og vi vil få innsyn i den videre politietterforskningen. Vi vurderer løpende den informasjonen politiet fremskaffer, og vi utelukker ikke at vi kan gå til anmeldelse av flere personer allerede før rettsaken mot den tiltalte legen og psykologen, sier Fladby i en pressemelding.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere