Gå til sidens hovedinnhold

Krever Mehmet-svar innen fredag

John Alvheim (Frp) vil ikke gi helseministeren mer enn to dager til å finne ut hvor langt han er villig til å strekke seg for å hjelpe seks år gamle Mehmet.

Mange har engasjert seg for å redde seks-åringen etter

Helseminister Dagfinn Høybråten (KrF) lovte onsdag at han vil ta stilling til om han vil gi dispensasjon fra loven, og åpne for at seks år gamle Mehmet Yildiz skal kunne få behandling for sin livstruende sykdom.

Det holder ikke, mener Alvheim, som leder Sosialkomiteen på Stortinget.

- Høybråten har bedt om å få en uke på seg til å gå gjennom saken i hele sin bredde. På et gruppemøte i dag ble vi enige om å sette en frist til fredag klokken 12, sier Alvheim til TV 2 Nettavisen.

Årsaken er at Høybråten ifølge Alvheim først og fremst vurderer en annen behandling enn den som ville være tryggest og best for Mehmet.

Mehmet lider av sykdommen talesemi, og legene mener at det eneste som kan hjelpe Mehmet er stamceller fra en ny lillebror eller lillesøster. Siden mor og far risikerer å få et nytt barn med samme blodsykdom, må det skje ved en spesiell prøverørsbehandling der friske egg sorteres ut på forhånd. Det er ikke lov i Norge.

Ser på alternativer
Årsaken til at Alvheim vil ha svar så raskt, er at Dagfinn Høybråten har antydet at han vil utrede muligheten for å bruke en donor utenfor Mehmets nærmeste familie.

Men ifølge den etiske transplantasjonskomiteen ved Rikshospitalet behandler man ikke pasienter med denne lidelsen hvis ikke donor er et familiemedlem, på grunn av stor fare for komplikasjoner.

- Derfor må Høybråten legge bort muligheten for å bruke en fremmed donor, og det er i realiteten bare en bror eller søster som kan hjelpe Mehmet, sier Alvheim.

Tror Høybråten rydder opp
- Dette tok vi opp på et gruppemøte i dag, og vi ble enige om å sette fristen til fredag klokken 12. Innen den tid på helseministeren komme tilbake med beskjed om hva han vil gjøre for å garantere at gutten får hjelp, sier Alvheim.

Alvheim er i ferd med å utarbeide et forslag til endring av loven som i øyeblikket står i veien for Mehmet og familien hans.

- Vi vil gi utvidet dispensasjon fra loven, og i dette ligger det at helseministeren blir instruert om å tillate den spesielle prøverørsbehandlingen. Dette forslaget vil vi kunne levere til Odelstinget til uken, sier Alvheim.

Også Arbeiderpartiet støtter forslaget, og SV-leder Kristin Halvorsen sa onsdag til TV 2 Nyhetene at SV også kan komme til å gi sin støtte dersom det ikke fins andre muligheter.

Dermed vil det være flertall i Stortinget som helseministeren må rette seg etter.

Nå håper John Alvheim at Høybråten rydder opp.

- Jeg tror han løser denne saken. Jeg tror ikke at han kan forsvare det verken personlig eller politisk å si nei i denne saken, sier Alvheim.

Reklame

Opptil 65 prosent på verdens beste bokser