*Nettavisen* Nyheter.

Krever millioner etter parkeringshusdrap

Marineoffiseren Trond Ragnvald Ramsland (39), som er tiltalt for å ha drept sin eks-kone i Bergen i mars i år, risikerer 21 års fengsel når han onsdag møter i Bergen tingrett. Mannen risikerer også millionerstatning.

10.11.04 09:04

Marineoffiseren er tiltalt for overlagt drap på eks-kona Ingse Merete Rønnestad.

Rønnestad ble funnet skutt og drept i City Park om morgenen 4. mars, kort tid før hun skulle møte eks-mannen i retten i forbindelse med en tvist rundt deres felles barn.

Påtalemyndigheten mener 39-åringen hadde planlagt å drepe eks-kona, og at han skjøt henne med fire skudd.

Ramsland ble pågrepet i Aurland senere samme dag. Selv har han hele tiden nektet for at han har drept eks-kona, og vil nekte straffskyld når saken starter onsdag. Han har helt siden han ble pågrepet 4. mars, nektet å forklare seg for politiet. I retten i dag vil han imidlertid snakke.

Påtalemyndigheten vil også kreve at eks-mannen fradømmes stillingen sin i Forsvaret. Aktor, statsadvokat Randi Gabrielsen bekrefter overfor TV 2 Nettavisen at dette skjer på forespørsel fra Forsvaret.

Forsvarer Harald Stabell sier til Bergens Tidende at Ramsland mener han allerede har en gyldig sluttavtale med Forsvaret, som innebærer at han slutter 1. januar 2005, mot å få et større sluttverderlag fra Forsvaret. Statsadvokat Gabrielsen vil ikke kommentere denne avtalen.

Drapsvåpen
Pistolen som ble brukt under drapet, er sporløst borte. Politiet vet at tobarnsmoren ble skutt med fire skudd, avfyrt på kloss hold, fra en pistol med kaliber .45. Hjemme hos 39-åringen fant politiet ifølge BT en pappeske med påskriften «Colt .45» på lokket og et sekssifret nummer håndskrevet på undersiden.

Undersøkelser avisen har gjort viser at pistolen kan være en Colt .45, av den såkalte 1911-modellen, produsert for den amerikanske hæren og siden overlevert den norske marinen etter andre verdenskrig.

Disse våpnene skal være destruert eller sendt tilbake til USA, men det er uklart om Forsvaret har full oversikt over alle våpnene som har vært innom den norske Forsvaret fra andre verdenskrig og til i dag.

Statsadvokat Randi Gabrielsen vil overfor TV 2 Nettavisen ikke kommentere BTs spekulasjoner rundt drapsvåpenet.

Erstatning
Når Trond Ragnvald Ramsland møter i retten, vil han også bli møtt av et erstatningskrav i millionklassen.

Bistandsadvokat Helge Hansen vil på vegne av den drepte tobarnsmorens foreldre samt parets to sønner krever inntil 1,4 millioner kroner i erstatning og oppreisning, skriver BT.

Bergen tingrett har satt av ti dager til saken, som starter onsdag.

Ifølge Gabrielsen vil aktoratet føre i overkant av 50 vitner, mens forsvaret har meldt inn elleve vitner.

I tillegg vil tre sakkyndige vitner og seks sakkyndige svare i retten. Totalt vil dermed rundt 70 personer innta vitneboksen i løpet av de ti dagene.

TV 2 Nettavisen følger rettssaken onsdag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.