*Nettavisen* Nyheter.

Krever Nokas-saken utsatt

Advokat Morten Furuholmen og flere andre advokater har bedt om to dagers utsettelse av rettssaken. Tingretten vurderer nå kravet.

20.09.05 14:01

Saken blir nå behandlet i Stavanger tingrett. Sorenskriver Helge Bjørnestad sier at retten vil fatte en beslutning om eventuell rettspause i ettermiddag.

HTML EMBED
Følg Nokas-saken LIVE her

Mandag støttet Høyesterett kravet fra John Christian Elden om å få utlevert alt lydmaterialet som politiet har samlet gjennom den omfattende telefonavlyttingen som er gjort i saken. Elden har siden høsten 2004 krevd dette materialet utlevert. Statsadvokat Arild Dommersnes sier i retten nå at forsvarerne kan få lydmaterialet onsdag morgen.

Vil gjennomgå materialet
Siden kjennelsen kom har advokatene sagt at saken bør utsettes noe slik at de kan gjennomgå materialet for å se om det inneholder relevante bevis.

- Jeg legger til grunn at saken utsettes til torsdag eller fredag, hvor hver enkelt part får et saksinnlegg for å vektlegge disse bevisene i saken, sa Morten Furuholmen.

Påtalemyndighetene motsetter seg utsettelse.

HTML EMBED
56-åring fra Svelvik25-åring fra StavangerThomas Thendrup (33)Johnny Thendrup (40)Dan Pettersen (30)Alf Henrik Christensen (43)Lars-Erik Andersen (28)Ikmet Kodzadziku (25)Ridvan Halimi (26)Metkel Negassie Betew (26)Erling Mathias Havnå (47)Kjell Alrich Schumann (39)David Aleksander Toska (29)Åpnes i pdf-fil

- Materialet som utelukkende er hentet inn etter ranet. Det gir seg selv at materialet har begrenset verdi. Hvis en tiltalt sier over telefonen at han ikke var i Stavanger på tidspunktet, så har ikke det noen større verdi enn hva de sier her i retten, sier statsadvokat Arild Dommersnes.

Dommersnes sier også at han ikke kan se at de tiltaltes forklaring skal endre seg på bakgrunn av dette materialet.

- Man må legge til grunn at Havnå ønsker å avgi en forklaring uavhengig av hva som ligger i dette materialet, sier Dommersnes.

- Etter planen vil det først være etter jul at forsvarerne kan avspille dette materialet. De har god tid til å gå gjennom materialet innen den tid.

Nekter å snakke
Erik Lea, Tor Kjærvik og John Christian Elden støtter Furuholmens krav. Erling Havnå, som etter planen skal avgi forklaring onsdag, nekter å forklare seg før forsvarer Elden har fått gjennomgå materialet.

Han påpekte at det vil ta langt mer tid å gjennomgå alt.

- Når vi vet at det er snakk om cirka 30 telefoner og cirka 1000 timer - det sier seg selv at det er et ganske stort materiale - så bør det beregnes minimum en uke til å gjennomgå dette, sa han

- Påtalemakten må ta ansvar
- Dette er en omkostning som retten bør akseptere. En pris som påtalemakten bør ta ansvar for. Dette burde vært unngått, og ingen forsvarere kan belastets for dette, sa han.

Furuholmen viste også til Høyesteretts kjennelse som vektlegger viktigheten av at de tiltalte skal få innsyn i mest mulig av etterforskningsmaterialet, slik at de selv kan bygge opp sitt forsvar.

- Jeg tolker kjennelsen at en vektlegging av det selvsagte prinsipp at man da skal ha mulighet til å gå gjennom alt relevant materiale med en klient forut for en hovedforhandling. Det problemet vi nå har fått, kunne vært unngått hvis påtalemyndigheten hadde lagt seg på en praksis som i realiteten har vært praktisert i lang tid, sa Furuholmen i retten tirsdag da han begjærte saken utsatt.

Advokat Trygve Staff har bedt om en utsettelse på to uker.

- Det vil være helt uforsvarlig å tilrå min klient å forklare seg uten at vi har gått igjennom dette materialet, sier advokat Steinar Wiik-Sørvik, som forsvarer Lars-Erik Andersen.

- Jeg vet at det er ting her som er relevant for min klient, sier han.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag