RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
En amerikansk soldat står vakt ved åstedet for et selvmordsangrep mot en politistasjon i Bagdad.
En amerikansk soldat står vakt ved åstedet for et selvmordsangrep mot en politistasjon i Bagdad. Foto: AFP/Scanpix

Krever norsk uttrekning av Irak

Sist oppdatert:
AKP krever at Stortinget i åpent plenum diskuterer om Norge skal trene sikkerhetsstyrker til det partiet kaller «USAs marionetteregjering i Irak».

«Regjeringen og Stortinget må ikke få lure gjennom vedtak om okkupasjonsstøtte i dølgsmål. Stortinget må tåle å konfronteres med folkemeningen før vedtak fattes,» skriver AKP-leder Jorun Gulbrandsen i en pressemelding fredag.

På Nato-toppmøtet 6. mai i år ble det vedtatt at medlemslandene skal bidra med opplæring både i og utenfor Irak. Stortingets utvidede utenrikskomité sa samtidig «ja» til å la norske stabsoffiserer bli i Irak ut året . Men vedtaket var kontroversielt. Regjeringen fikk flertall ved hjelp av Fremskrittspartiet, mens Ap sa nei.

- Det er spesielt at vi har uenighet mellom Arbeiderpartiet og de borgerlige partiene , uttalte Irak-ekspert og forsker Espen Barth Eide til TV 2 Nettavisen.

Norge har i dag ti stabsoffiserer i Irak, etter at de rundt 100 ingeniørsoldatene reiser hjem til sommeren. I tillegg er fire norske offiserer på oppdrag i Irak, ansatt av Nato.

- Alle opinionsmålinger det siste året viser at et klart flertall er i mot at Norge skal bistå USA sin okkupasjon av Irak, sier AKP-leder Gulbrandsen.

Hun mener at utviklingen i Irak med all tydelighet viser at det nye regimet, ledet av den CIA-tilknyttede Iayd Allawi, ikke har legitimitet i befolkningen.

- Norge må snarest etterkomme folkekravet om å hente hjem de ti offiserene som fortsatt jobber for okkupanten i Irak. Norge må videre kreve at USA og deres koalisjon trekker seg ut snarest, slik at okkupasjonstilstanden opphører og irakerne sjøl kan ta over styringen i landet, sier Gulbrandsen.

Hva mener du - bør Norge hente hjem alle offiserer fra Irak? Si din mening her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere