Krever norsk uttrekning av Irak

En amerikansk soldat står vakt ved åstedet for et selvmordsangrep mot en politistasjon i Bagdad.

En amerikansk soldat står vakt ved åstedet for et selvmordsangrep mot en politistasjon i Bagdad. Foto: AFP/Scanpix

AKP krever at Stortinget i åpent plenum diskuterer om Norge skal trene sikkerhetsstyrker til det partiet kaller «USAs marionetteregjering i Irak».

27.08.04 12:17

«Regjeringen og Stortinget må ikke få lure gjennom vedtak om okkupasjonsstøtte i dølgsmål. Stortinget må tåle å konfronteres med folkemeningen før vedtak fattes,» skriver AKP-leder Jorun Gulbrandsen i en pressemelding fredag.

På Nato-toppmøtet 6. mai i år ble det vedtatt at medlemslandene skal bidra med opplæring både i og utenfor Irak. Stortingets utvidede utenrikskomité sa samtidig «ja» til å la norske stabsoffiserer bli i Irak ut året . Men vedtaket var kontroversielt. Regjeringen fikk flertall ved hjelp av Fremskrittspartiet, mens Ap sa nei.

- Det er spesielt at vi har uenighet mellom Arbeiderpartiet og de borgerlige partiene , uttalte Irak-ekspert og forsker Espen Barth Eide til TV 2 Nettavisen.

Norge har i dag ti stabsoffiserer i Irak, etter at de rundt 100 ingeniørsoldatene reiser hjem til sommeren. I tillegg er fire norske offiserer på oppdrag i Irak, ansatt av Nato.

- Alle opinionsmålinger det siste året viser at et klart flertall er i mot at Norge skal bistå USA sin okkupasjon av Irak, sier AKP-leder Gulbrandsen.

Hun mener at utviklingen i Irak med all tydelighet viser at det nye regimet, ledet av den CIA-tilknyttede Iayd Allawi, ikke har legitimitet i befolkningen.

- Norge må snarest etterkomme folkekravet om å hente hjem de ti offiserene som fortsatt jobber for okkupanten i Irak. Norge må videre kreve at USA og deres koalisjon trekker seg ut snarest, slik at okkupasjonstilstanden opphører og irakerne sjøl kan ta over styringen i landet, sier Gulbrandsen.

Hva mener du - bør Norge hente hjem alle offiserer fra Irak? Si din mening her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag