Krever ny Rahila-etterforskning

Foto: Privat

Pakistansk høyesterett krever at Rahila Iqbal-saken blir etterforsket på nytt.

15.06.06 10:45

Rahila Iqbal (20) fra Oslo døde i Pakistan 1. juni i fjor, og politiet mistenker at hun ble drept.

Pakistansk høyesterett har gjentatte ganger utsatt å behandle Rahila-saken. Høyesterett skal avgjøre hva som skal gjøres videre med saken, etter at en lavere rettsinstans til slutt avviste saken på bakgrunn av manglende bevis.

Nå krever altså høyesterett i Pakistan at saken blir politietterforsket på nytt, ifølge NRK.

Fornøyd bistandsadvokat
Det var enkemannen til Rahila Iqbal som meldte fra til politiet om at hans fraseparerte kone kunne være offer for æresdrap, kort tid etter at en annen kvinne hadde tipset om det samme.

Hans bistandsadvokat, advokat Jan Kildal, er godt fornøyd med at saken nå skal etterforskes mer.

- Dette er det vi har krevd, og det kan synes som om vi har fått et resultat i riktig retning. Men hva som egenlig ligger i dette har jeg ikke full oversikt over ennå, sier Kildal til TV 2 Nettavisen.

Kildal venter nå på en formell bekreftelse fra høyesterett i Pakistan i forhold til hva de eksakt krever.

- Tok henleggelse tungt
Enkemannens advokat forteller at hans klient tok det tungt da saken ble henlagt.

- Det var hans initiativ at henleggelsen ble anket til høyesterett. Det har vært en kjempebelastning at at saken har tatt så lang tid, og det har vært en kjempebelastning at viktige bevis i Norge ennå ikke er oversendt til Pakistan slik at en kan forvente en retterdig rettergang der, sier Kildal.

Etter at enkemannen sto fram og hevdet at hans kone var blitt utsatt for et fordekt æresdrap, mottok han flere trusler. Det ble derfor iverksatt omfattende sikkerhetstiltak. Han reiste blant annet til utlandet.

- Han står ved anmeldelsen. Etter at vi har fått innsyn i den norske etterforskningen er det ikke tvil om at det er mange opplysninger der som vil være svært interessant for etterforskerne og påtalemyndigheten i Pakistan, sier Kildal til TV 2 Nettavisen.

- Norske bevis til Pakistan
Kildal sier at de nå vil jobbe med å få de norske bevisene oversendt til Pakistan.

- Etterforskere i Pakistan har ennå ikke fått innsyn i den norske etterforskningen i saken, og det blir neste skritt for oss. Vi mener at pakistansk politi har bedt om disse bevisene fra Norge, mens norsk politi sier de ikke har fått en slik henvendelse, sier Kildal.

Han mener det er snakk om en kommunikasjonssvikt mellom norske og pakistanske myndigheter.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.