Gå til sidens hovedinnhold

Krever nynorsk i alle papiravisene

Senterpartiets sentralstyre vil kreve nynorskandel i alle pressestøttede aviser.

- Forslaget viser at politikerne er ivrige etter å legge seg opp i sjefredaktørenes jobb. Før dette var kulturminister frempå overfor NRK i forhold til dekningen av politiske partier. Hva blir det neste? spør sjefredaktør Bjørn G. Sæbø i bokmålsavisen Rogalands Avis.

Avisen han styrer mottar årlig 13 millioner kroner i produksjonsstøtte, samt at RA som alle papiraviser (som utkommer en gang i uka eller oftere) har momsfritak. Sæbø betegner momsfritaket som den virkelig store potten i pressestøtten. Mens noen norske papiraviser mottar cirka 300 millioner kroner i produksjonsstøtte årlig, er verdien av momsfritaket anslått til 1,2 milliarder kroner årlig for papiravisene. For VG, f.eks., har denne statsstøtten en verdi på cirka en kvart milliard kroner i året.

- Det har lenge vært enighet om at pressestøtten ikke skal kobles til krav som angriper redaksjonenes uavhengighet. Kan pressen også få krav i forhold til andre gode formål, som kvinne-, homo- eller samerepresentasjon i spaltene? Jeg tror neppe dette forslaget er noe sentralstyret i Sp har tenkt særlig godt igjennom, sier Sæbø til Nettavisen.

- Meningsløse krav
Bergensavisens redaktør, Olav Terje Bergo, sier at Sp-kravet om nynorskandel i avisene er ett «i serien av meningsløse krav fra grupper som vil overstyre mediene».

- Denne regjeringen kommer dårlig ut i forhold til å forstå hvilken rolle mediene har i samfunnet. Pressepolitikken ligger brakk, avisene sliter og må kutte utgifter, sier Bergo til Nettavisen.

Bergo, som snart gir seg etter å ha ledet BA i et kvart århundre, sier at nynorskandelen er i avisen er lik null, selv om han selv er nynorskbruker. Avisen mottar cirka 33 millioner kroner i året i direkte produksjonsstøtte fra staten.

- Vi bruker et tydelig, klart og lett forståelig språk som ligger mest mulig opp til muntlig bergensk. Man skal respektere sine lesere og valg av språkform er en sak mellom redaktør, redaksjon og leserne. Et krav om nynorskandel er overstyring, sier Bergo.

Foreslår nynorskpremie
Sjefredaktør Bjørgulv Braanen i Klassekampen, som mottar 17 millioner kroner i året i direkte produksjonsstøtte, mener at staten må sette de kravene de ønsker i forbindelse med pressestøtten.

- Men jeg syns kravene bør være mest mulig generelle. I dag er kravet ikke stort annet enn at det skal være en allmennavis som utkommer et visst antall dager i uka, så kravet er jo ikke så spesifikt. Poenget er jo å støtte et mangfold, så får man ta det mangfoldet man får, sier Braanen.

I Klassekampen lever nynorsken i spaltene. Braanen anslår nynorskandelen i avisen til 20-30 prosent.

- Pressestøtten skal sikre at aviser som ikke er drivverdige skal bli drivverdige. Når det gjelder nynorskbruken, så er det vel bedre å gi konkret støtte til aviser som bruker nynorsk. De som har en nynorskandel på over 50 prosent, kan for eksempel premieres for det, sier Braanen.

- Må få bruke morsmålet
Til helgen skal Sps landsmøte i Ålesund bestemme om forslaget til krav om nynorskandel i pressestøttede aviser skal inn i partiprogrammet. Forslagsstilleren er ordfører Olav Urbø i Tokke kommune i Telemark.

- Forslaget omfatter alle aviser som nyter godt av produksjonsstøtte og momsfritak, så det omfatter aviser som VG, Aftenposten, Dagbladet og Dagens Næringsliv, sier Urbø til Nettavisen.

- Hvor stor må nynorskandelen være for at avisene skal få beholde statsstøtten?

- For meg er det prinsippet som er viktigst, at de som har nynorsk som morsmål skal få lov til å bruke det. Nynorskbrukere må få lov til å kunne skrive nynorsk. Det er ikke prosentandelen som er viktig, sier Urbø.

PS! VG-redaktør Bernt Olufsen har tidligere uttalt til NRK at avisen ikke vil skrive nynorsk, selv om det skulle koste dem momsfritaket.

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar