RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Krever obduksjon av alle døde ulykkessjåfører

Sist oppdatert:
Eksperter krever en lovendring som gjør at alle omkomne sjåfører blir obdusert. Statens vegvesen anslår at én av seks dødsulykker har rus som medvirkende årsak, men ekspertene mener andelen er høyere.

I dag blir det ikke foretatt utvidet blodprøve eller rettsmedisinsk obduksjon av alle omkomne sjåfører i trafikkulykker, skriver Adresseavisen.

– Det bør være automatikk i at man blir testet for rus dersom man er involvert i en trafikkulykke, sier seniorrådgiver Ragnar Masdal i Statens vegvesen.

Men i mer enn fire av ti dødsulykkene blir det ikke undersøkt for rusmidler.

– Til sammenligning blir det tatt blodprøve fra over 95 prosent av alle omkomne bilførere i Sverige og Finland, sier seniorforsker Hallvard Gjerde ved Folkehelseinstituttet til avisen.

Dersom politiet ikke begjærer obduksjon eller tar blodprøve fra førere som har vært involvert i dødsulykker, og heller ikke familie eller andre forteller at føreren var ruset, blir ikke eventuell ruspåvirkning registrert som en faktor i Vegvesenets statistikk.

– Når lokalt politi selv må bære kostnadene ved obduksjon, er det forståelig at de ikke prioriterer det, sier Gjerde. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere