RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Krever offentlighet rundt Nokas-ranet

Sist oppdatert:
Advokaten til en av de siktede etter Stavanger-ranet mener at politiets argumenter for å lukke dørene i fengslingssakene, ikke lenger er til stede. Han vil ha mer offentlighet rundt saken.

Ti personer satt varetektsfengslet etter Nokas ranet i påsken 2004. Tirsdag ble ytterligere to personer, en 29 år gammel mann fra Sola og 26 år gamle Thomas Thorsrud Hammouda fra Oslo, fengslet.

Fengslingsmøtene i forbindelse med Nokas-ranet har alle gått for lukkede dører. Årsaken har vært at offentlighet kan skade etterforskningen, og at det fremdeles er personer på frifot som politiet mener har deltatt i ranet. 17 personer er siktet i saken. Tre er etterlyst mens fire av de siktede er løselatt fra varetekt.

Tirsdag begjærte advokat Arve Ringsbye at fengslingsmøtet skulle gå for åpne dører, melder NTB.

- Det er hovedregelen
- For det første er dette hovedregelen. Offentligheten bør ha innsyn i saken slik at vi slipper spekulasjoner. En bevisforspillelsesfare kan man motvirke med referatforbud. For det andre har det gått ti måneder siden Nokas-ranet og jeg mener at det ikke lenger er noen bevisforspillelsesfare til stede. For det tredje mener jeg at lukkede dører er problematisk i forhold til rettssikkerheten, sier advokat Arve Ringsbye til TV 2 Nettavisen.

Han er overrasket over at ikke media har begjært innsyn i Nokas-saken. Han mener det er unikt at grunnlaget for å holde de ti siktede varetektsfengslet ennå holdes skjult for allmennheten.

- Må ta hensyn til siktede
- Jeg mener det er viktig for rettssikkerheten til min klient at også allmennheten skal få innsyn i de begrunnelsene som retten legger til grunn når de varetektsfengsler min klient, sier Ringsbye til TV 2 Nettavisen.

- Men bør ikke retten ta hensyn til at det fremdeles er personer på frifot som politiet mener har deltatt på ranet, og at pengene ennå ikke er funnet?

- Hvem skal man ta hensyn til? Skal man ta hensyn til etterforskning og de som måtte være på frifot, eller skal man ta vare rettssikkerheten til de siktede i saken. Jeg mener at deres hensyn må gå foran, sier Ringsbye.

Får støtte
Advokat John Christian Elden, som forsvarer siktede Erling Havnå, støtter Ringsbye i at saken nå bør åpnes for media. Elden mener også at det i denne saken ikke er noen bevisforspillelsesfare å snakke om.

- Erfaringer har vist at det ikke kommer noe som helst nytt i retten som ikke allerede har stått i avisene. I denne saken er media en bedre kilde for informasjon enn politiet. De får all informasjon før advokatene, sier Elden.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere